Cum să-ți întreții pasiunea pentru enduro în vremuri de pandemie

Numele meu este Mihai Anițan, sunt multiplu campion național la o disciplină din mountain biking numită enduro. Enduro se desfășoară de obicei pe un teren montan, care implică atât coborare, cât și urcare fără asistență pe bicicletă. Concursul e împărțit în mai multe probe speciale de coborâre, delimitate cu bandă și cronometrate, cu transferuri de urcare după fiecare. La final se adună doar timpii de coborâre, iar cel mai scurt timp câștigă.

Cu toate că este relativ nouă, scena de enduro în România este în plină creștere, se organizează din ce în ce mai multe concursuri și apar tot mai mulți participanți și pasionați ai sportului, aproximativ 200-300 de oameni la fiecare concurs. Cel mai important eveniment este Cupa națională de enduro, aceasta se desfășoară pe mai multe etape pe parcursul anului, în locații din toată țara. Nu este un sport ușor, traseele sunt de o dificultate destul de ridicată și necesită multă pricepere și control pe bicicletă, la viteze cât mai mari.

Am ales acest sport pentru că mi-a plăcut senzația de adrenalină și satisfacția pe care o ai când cobori bine un traseu. M-a fascinat complexitatea relației între om și mașină și felul în care se setează bicicleta în funcție de fiecare tip de teren și cum o simte fiecare sportiv. De asemenea, e nevoie de multă tenacitate și un pic de creativitate pentru a alege linia sau trasa potrivită ca să obții un timp cât mai bun.

Din 2017 până acum am participat la Cupa națională de enduro și am obținut locul 1 la Juniori în 2017, apoi locul 1 la Elite (19-29 ani) în 2018-2019. Anul acesta a fost unul excepțional, din cauza pandemiei. Organizarea concursurilor a fost dificilă, cu noile măsuri de protecție impuse, iar eu am încercat să îmi urmez antrenamentele obișnuite și să am un program pe cât posibil normal. (…)

Primul concurs din 2020 a fost în 12 iulie la Harghita, la Campionatul național de downhill. Downhill-ul e o disciplină foarte asemănătoare cu enduro, dar se axează numai pe coborâre, și este un singur traseu pe care toți sportivii îl exersează cu o zi sau două înainte. M-am dus la acest concurs fără nicio așteptare, cu toate că eram nerăbdător să văd rezultatul antrenamentelor mele și să simt atmosfera de concurs din nou. Am obținut locul 1, cu o diferență de o secundă față de locul 2, și a fost o surpriză plăcută și pentru mine, mai ales pentru că nu am concurat cu o bicicletă specifică de downhill. Pregătirea unui sezon e lungă și grea pentru fiecare sportiv, de asta mizele pot fi destul de mari la concursuri, în special anul acesta pentru că s-au organizat așa de puține. (…)

Am speranțe pentru anul viitor că voi putea participa la concursuri, atât naționale, cât și internaționale. Îmi voi continua antrenamentele și încerc să împac viața de sportiv cu cea socială și academică. Pasiunea pentru acest sport mă motivează să mă antrenez din greu, iar disciplina pe care o presupune sportul m-a ajutat de multe ori în viața de zi cu zi. În timpul liber încurajez copiii să facă sport și organizez ture cu bicicleta în locuri frumoase din țară.

Citește integral editorialul scris de Mihai Anițan în cel de-al cincelea număr al revistei Outdoor Magazine. O poți cumpăra în varianta print de aici sau în varianta electronică, de aici.

Scris de: Mihai Anițan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine