Cronica de Luni

Salut! Și o săptămâna plină de motive să zâmbiți! Weekendul trecut alergători s-au întâlnit pe cărări de munte, pe crestele abrupte, de-a lungul râurilor repezi dar în primul rând s-au întâlnit la competițiile organizate pentru ei. Și vreau să încep cu Primavera Trail Race, o competiție tare așteptată. Dacă, de obicei, evenimentul avea loc în martie (de aici și denumirea) anul acesta, având în vedere situația, organizatorii au decis să îl desfășoare în 10 iulie. Am putea spune o Primavera cu călduri de vara. Da! “Căldură” a fost cuvântul cel mai auzit sâmbătă la Suncuiuș.

Primavera Trail Race

Primavera Trail Race  este o competiție de alergare montană organizată de AȘ Xterra Sport Bihor, găzduită de perla Munților Pădurea Craiului, Vadu Crișului și împrejurările acestuia.

Am avut cursa “Maraton” de 53,2 km cu 2250 diferență de nivel pozitivă, am avut o cursa de  “Cross” de 17.6 km cu 1040 m diferentă de nivel pozitivă, am avut cursa “Wild “ de 9,9 km cu 390 m diferență de nivel pozitivă și am avut ultramaraton 84, 2 km cu 3850 m diferență de nivel. Proba de ultramaraton a fost considerată Campionatul Național de Utramaraton. Cele mai puternice cluburi din țară și-au trimis reprezentanții la acest eveniment. Pe lângă titlul național, primele patru locuri atât la feminin cât și la masculin se i-au în considerare pentru formarea lotului național în vederea participării la Campionatul mondial de Ultramaraton din această toamna desfășurat în Tailanda. Hai să vedem clasamentele!

Ultramaraton feminin

 • Locul I și campioană națională – Viorica Mălai – CSM Cluj-Napoca
 • Locul II – Buzgan Crina – CSM Cluj-Napoca
 • Locul III – Dobrita Ionela – CSM Cluj-Napoca

Ultramaraton masculin

 • Locul I și campion național – Preda Andrei – CS Steaua București
 • Locul II – Toma Valentin – CS Steaua București
 • Locul III – Hajnal Robert – CSM Cluj-Napoca

Maraton open feminin

 • Locul I – Marina Oana 
 • Locul II – Zsofia Zoka
 • Locul III – Samfiroiu Bianca

Maraton open masculin

 • Locul I – Bartha Balint
 • Locul II – Socol Eduard
 • Locul III – Petrov Ivan

Cross open feminin

 • Locul I – Resteman Mirela
 • Locul II – Român-Bakos Hajnalka
 • Locul III – Erzsebet Katalin Hodas

Cross open masculin

 • Locul I – Harsan Paul
 • Locul II – Pavicsits Alin
 • Locul III – Antal Alpar

Wild open feminin

 • Locul I – Neda Katalin
 • Locul II – Kocsis Eva
 • Locul III – Corpas Eva

Wild open masculin

 • Locul I – Zoltan Kocsis
 • Locul II – Laszlo Szilard
 • Locul III – Farkas Csaba Surdă

Peste 290 de atleți au luat startul sâmbătă, toți cu poftă mare de alergare și de a scoate un timp cât mai bun. Eu v-am prezentat doar premianți de la Open. Dacă doriți să vedeți restul rezultatelor și multe multe fotografii va invit pe facebook.com/primaveratrailrace

Eu am participat la acest eveniment la cursa “Maraton”. Mi-a plăcut tare mult traseul.  O combinație de porțiuni tehnice cu porțiuni foarte alergabile într-un peisaj de vis. De multe ori m-am oprit să admir zona prin care alergam ( m-am oprit să admir nu că eram obosit). Ploaia de dimineață ne-a prins pe una dintre cele mai tehnice porțiuni, asta a adus un plus de dificultate dar ceea ce a urmat a fost crunt – Căldură și Umiditate!!! După ploaie a intrat în forță Soarele și a început să se joace cu noi. Apă evaporată a dezvoltat o umiditate foarte ridicată. Pentru mine (și din câte am auzit și pentru alții) a fost tare greu. Dar Natură și “Rachetele” au făcut spectacol. Să vezi atâtea locuri frumoase și să admiri niște sportivi extraordinari… Mi-a plăcut mult de tot!!! vreau să mulțumesc organizatorilor și voluntarilor pentru că au avut grijă de noi și în special multe mulțumiri celor din organizare care au gândit să pună buclă de 10 km la finalul maratonului – adevărat test psihic.

Cozia Mountain Run

Tot pe 10 iulie am avut Cozia Mountain Run, competiție  organizată de către Asociația Pegas Triatlon Club, cu susţinerea Primăriei Călimănești, Administrației Parcului Național Cozia, Consiliului Județean Vâlcea, Direcției Județene pentru Tineret și Sport Vâlcea. Evenimentul face parte din Circuitul Carpaților un adevărat campionat al alergării montane din România.

Cozia Mountain Run  are drept scop:

 1. promovarea:
 • alergării şi drumeţiei montane;
 •  Parcului Naţional Cozia;
 • monumentelor şi lăcăşurilor de cult din centrul ţării;
 •  tradiţiilor şi obiceiurilor locale;
 • staţiunii balneoclimaterice Călimăneşti-Căciulata

2. strângerea de fonduri în scop umanitar.

Alergătorii şi pasionaţii de mişcare au avut de parcurs trei trasee: Traseul Cozia de 30 km, Traseul Stănișoară de 21 km și Traseul Turnu de 4 km. Pe lângă aceste curse am avut și un Cross al Copiilor foarte disputat.

Vreme bună, organizatori și voluntari inimoși, totul pregătit pentru că sportivii să dea ceea ce pot mai bine. Și rezultatele au demonstrat acest lucru:

Traseu Cozia Open  Feminin:

Locul I – Cohut Andreea

Locul II – Loredana Bulgaru

Locul III – Mihaela Maravela

Traseul Cozia Open Masculin:

Locul I – Ilie Iloiu

Locul II – Constantin Busuioc

Locul III – Ștefan Sălăgean

Traseul Stănișoară Open Feminin:

Locul I – Maria Magdalena Veliscu

Locul II – Alis Pufu

Locul III – Irina Minoiu

Traseul Stănișoară Open Masculin:

Locul I – Felix Shok

Locul II – Han Cristian

Locul III – Marian Vlad

Traseul Turnu Open Feminin:

Locul I – Loredana Toloarga

Locul II – Mihaela Pasăre

Locul III – Alina Iordache

Traseul Turnu Open Masculin:

Locul I – Constantin Deaconescu

Locul II – Mirea Mihai

Locul III – Mirea Cristian Andrei

Toate rezultatele și o grămadă de fotografii le puteți găsi pe facebook.com/coziamountainrun. Eu sper să pot ajunge la anul pentru că îmi doresc tare mult să particip la acest eveniment care într-o postare a fost descris: “Cozia în trei cuvinte: ca-n Familie; din Suflet; mult Pepene”.

Val d’Aran by UTMB

Am tot repetat și am să mai repet: sporturile montane, sporturile outdoor, sunt cele care în ultimii ani au avut cea mai mare dezvoltare dintre sporturi în România. Și acest lucru se vede și în rezultatele internaționale. În weekendul trecut am avut un eveniment major internațional, un eveniment de alergare montană aflat la prima ediție – Val d’Aran by UTMB. Acest eveniment desfășurat în Pirinei pe 9-10-11 iulie face parte din circuitul internațional de alergare montană Ultra Trail Wold Tour. În cadrul acestui eveniment au fost patru curse: Torn dera Val d’Aran – VDA 162 km cu 10.700 m diferența pozitivă de nivel, Camins d’Hèr – CDH 105 km cu 6500 m diferența pozitivă de nivel,  Peades d’Aigua – PDA 55km cu 3100 m diferența pozitivă de nivel și SKY Baqueira Beret 15km cu 800 m diferența pozitivă de nivel. Un super eveniment la care au participat foarte multe “vedete” din alergarea montană. Și Câștigător la cursa regina, traseul de 162 km a fost romanul Ionel Cristian Manole. Un super rezultat pentru Cristi Manole!!! el a terminat cursa în 23 ore 56 minute și 26 de secunde.

Victorie românească și la cursa de 55km. Andreea Pascu s-a impus confirmând formă foarte bună. 

sursa: FB/Denisa Dragomir

Și vreau să termin Cronica cu încă o victorie: Denisa Dragomir se întoarce la o cursa foarte îndrăgită de ea, cursa unde deține recordul – Pizzo Stella SkyRace. S-a întors și a câștigat!! Felicitări Denisa și să te vedem acolo, pe prima treaptă a podiumului, tot timpul.

Atât pe azi la Cronica. Mâine vin cu recomandările pentru această săptămâna.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *