MTB la superlativ prin satele săsești din Transilvania

Fiind prima săptămână de căldură după zăpezile recente, am profitat de vremea bună și am inaugurat sezonul de Mountain Bike pe anul acesta cu o tură prin satele săsești din zona Sighișoara – Rupea.

După un drum de câteva ore cu mașina, am ajuns în Criț, primul sat din județul Brașov dinspre Mureș, fiind vecin cu Saschizul unde se află o biserică fortificată din patrimoniul UNESCO și o cetate renovată recent. Pornirea spre traseu a fost din centrul satului, primii kilometri fiind pe Via Transilvanica, apoi pe drumul forestier care urcă spre dealul din localitate. Puținul noroi ne-a făcut încălzirea, dar peisajul ne-a dat energie pentru a pedala.

Ajunși spre vârf, traseul de MTB o ia ușor spre Vest prin potecile din pădure și urmează banda roșie. Aici are loc anual celebrul concurs TBT Race, care pornește din Saschiz și traversează dealurile din zonă pe o distanță de 24, 42 sau 76 km. Probabil cel mai impresionat moment a fost ieșirea din pădure cu o vedere spre Munții Făgăraș la Sud și Piatra Craiului la Sud – Est; zăpada fiind încă prezentă pe vârfurile muntoase, iar noi ca bicicliști atinși de razele soarelui.

Traseul bandă roșie trece ușor deasupra satului Meșendorf, doritorii au opțiunea de a coborî în sat și reveni pe traseu pe un drum forestier, destul de uscat pentru această perioadă a anului. Un loc ideal de a servi masa este la intersecția cu Meșendorf.

Coborârea spre Viscri este una spectaculoasă, cu unele zone tehnice, dar sigură. Zona de MTB este îngrijită, pietruită și perfectă dacă se dorește o accelerare și puțină adrenalină.

Intrarea în satul Viscri este una de vis: cu o vedere de pe deal spre biserica fortificată construită în secolul XII, principala atracție a satului. Plimbarea cu bicicleta prin sat este ideală pentru a observa casele construite în stil săsesc, copiii care se joacă cu mingea pe stradă, văcuțele care pasc liniștite și sătenii ieșiți la o poveste pe băncuța din fața porții.

De recomandat este servirea mesei la unul dintre punctele gastronomice locale, care respectă farmecul tradițional din zonă. Nu trebuie ratată vizitarea bisericii din sat care pare neatinsă de trecerea timpului. Spre ieșirea din sat, se găsește și casa Regelui Charles al Regatului Unit, una modestă și care se încadrează perfect în peisajul din zonă.

Întoarcerea am făcut-o pe drumul recent asfaltat dintre Viscri și Bunești, lăsând în spate satul săsesc și pedalând relaxat pe o mică bucată de Via Transilvanica. Din comuna Bunești, am urmat drumul european cu grijă spre satul aparținător Criț unde avea să aibă loc finalul traseului.

Per total 40 km de pedalat, peisaje minunate, sate pitorești și desprinse din alte vremuri și o zi de primăvară petrecută bine în aer liber!

Scris de: Raul Buzilă

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine