Premiile Transylvania Mountain Festival 2020

Transylvania Mountain Festival 2020 s-a încheiat cu decernarea premiilor pentru film, fotografie montană, inovare și activitate montană. Chiar dacă anul a venit cu restricții serioase pentru evenimente, organizatorii festivalului au reușit să transforme cea de-a treia ediție într-un program hibrit, de format ALL MOUNTAIN. Cele patru competiții anuale s-au derulat conform planului, iar programul festivalului a fost existins pe o durată de 5 săptămâni, din 20 Octombrie până în 22 Noiembrie.

Astfel, expozițiile de fotografie au fost oganizate în aer liber, atelierele practice de mountain bike, drumeție, escaladă, parapantă, marcare de trasee, ateliere siguranță pe munte și evaluarea riscului de avalanșă au fost organizate direct în teren în Carpații Occidentali, Meridionali și Orientali, iar programul de filme montane a fost mutat în exclusivitate online.

Cu o participare internațională din 14 țări, 5 continente și o producție românească în premieră, selecția oficială TMF 2020 a devenit unul din cele mai cool programe de film montan din Europa în 2020.

Trofeul TMF 2020 pentru film montan

Trofeul pentru film montan fost decernat echipei filmului Face au Vide realizat și produs de Marc Brulard (2020), un documentar care dorește să schimbe imaginea alpinismului în ochii publicului. Trofeul a fost ridicat în numele echipei de către Ioana Costaș – Director al Institutului Francez din Cluj-Napoca.

Premiul special TMF 2020 pentru producție românească

Scopul TMF este și de a fi o rampă de lansare pentru producții originale din domeniul filmelor de aventură de la noi din țară. Cu aprecieri maxime, pentru efortul depus și energia debordantă cu care povestește pasiunea pentru alergare, premiul special pentru prodcuție românească a fost acordat documentarului La Cota 10.000, realizat de Dan Petru și Radu Restivan.

Trofeul TMF 2020 pentru fotografie montană

Trafeul pentru fotografie montană a mers la Vlad Ionescu, fotograf cu mai multe lucrări în competiție care a surprins juriul cu imagini spectaculoase din Carpații României.

Trofeul TMF 2020 pentru inovare

La secțiunea inovare, trofeul a fost decernat echipei Traffic Plan din Cluj-Napoca pentru categoria soluții complexe de protejare a mediului înconjurător și reamenajare teritorială în mediul montan cu proiectul „Studiu de circulatie și parcare aferentă stațiunii de ski Muntele Băișorii” – realizat de dr. ing. Călin ȘERBU, director tehnic Traffic Plan. Tehnologia inovatoare o reprezintă simularea deplasărilor schiorilor din parcare la telescaun utilizând softul AIMSUN și MIOVISION.

Trofeul TMF 2020 pentru activitate montană

În 2020, atenția juriului s-a orientat spre analiza activității în zona de alpinism, escaladă, ghidaj montan și inițiativă de formare și perfecționare profesională, implicare în reglementarea practicii acestor activități în Estul Europei. 

Trofeul și premiul TMF 2020 pentru activitate montană a fost acordat alpinistului Cosmin Andron care are peste 30 de expediții realizate, ascensiuni în premieră în diferite lanțuri montane din lume. El este și ghid montan IFMGA și inițiatorul EEMGA – Asociației Ghizilor Montani din Europa de Est.

Foto: Gabriel Roșca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *