Red Bull X-Alps, ediția a zecea, vine cu un nou finish și un traseu care îi va suprinde pe cei 33 de sportivi ce vor porni în cursă. Ruta nu se mai oprește în Monaco, ci traversează Alpii dus-întors. Plecarea va fi din Salzburg, iar cursa se va încheia la Zell am See. Sportivii vor traversa Austria, Germania, Elveția, Franța și Italia, înainte de a ajunge la finalul traseului, în Austria. Cursa începe în 17 iunie cu prologul de o zi la Wagrain-Kleinarl, iar startul oficial va avea loc în 20 iunie cu 30 de bărbați și 3 femei din 17 țări.
A zecea ediție Red Bull X-Alps are o rută extraordinară. Va fi o aventură extraordinară, despre care sportivii și fanii vor continua să vorbească în anii următori, spune organizatorul cursei Ulrich Grill.
Pentru noi e cu atât mai grozavă cu cât îl vom putea urmări pe Toma Coconea în acțiunea. El este veteranul Red Bull X-Alps, sigurul sportiv din lume care a participat la toate edițiile. Acesta este o ediție aniversară și pentru el, iar cu această ocazie ne aducem aminte de statisticile nebunești calculate de cei de la Red Bull:
- În 9 ediții Red Bull X-Alps, Toma Coconea “a urcat de 20 de ori Everestul”
- Cel mai bun loc obținut: 2 (2007, 2011)
- Kilometri zburați în cele 9 ediții: 18.000 km
- Kilometri alergați în cele 9 ediții: 9.000 km
- Diferență de nivel acumulată în cele 9 ediții: 180.000m
- Zile petrecute în cursă, pe ediție: 9-14
- Cel mai mare număr de kilograme pierdute: 10
- Cel mai mare număr de kilograme cărate în spate: 19
- Număr de ore dormite pe noapte: 4
- Cea mai mare altitudine la care a urcat cu parapanta: 6017m (2019 și record de zbor al competiției)
- Număr de perechi de adidași folosiți în cele 9 ediții: 100
- Accidentări: 1 (2015)
Bianca Șomlea: Când ai început să te antrenezi pentru cea de-a zecea competiție Red Bull X-Alps și cum?
Tomi Coconea: Am început cam de prin ‘75 să mă pregătesc pentru competiția asta. E un mod de viață, mai mult decât antrenament. Fac alergare multă, cam 30 de kilometri pe zi. Iarna asta pentru mine a presupus mult schi de tură, care mă ajută foarte mult. Acum, după ce am dat schiurile din jos îmi zboară picioare. A fost foarte eficient. Mă antrenez și în funcție de vreme. Încep în paralel și zborurile de cross. Încălzindu-se, pot începe zborurile tehnice de distanță. Alternez. Dacă aterizez departe, alerg mult. Încerc să cresc volumul de alergare, minim de 30 de kilometri de zi cum ziceam, cu diferență de nivel, pe teren accidentat.
Bianca Șomlea: Cum ți se pare noul traseu Red Bull X-Alps?
Tomi Coconea: E un traseu pe care eu îl preconizam că îl vom parcurge odată și odată. De la ediție la ediție traseul e din ce în ce mai în zig-zag, mai dur și mai tehnic. Faptul că s-a ajuns la retur va face o cursă interesantă. Vom prinde cam în aceeași căldare vremea. Ne va restrânge în luptă. Va fi de tras tare. Pentru terminarea cursie s-au dat strict 12 zile. Minim 1.000 km aerieni de parcurs, indiferent de vreme. Eu o să plec în mai, o lună voi fi în Alpi și rămân la cursă.
Bianca Șomlea: În toate aceste ediții Red Bull X-Alps la care ai participat ai deprins niște trick-uri sau lecții?
Tomi Coconea: Eu sunt o fire mai repezită. Important e să ai momente de înțelepciune… când să știi să te grăbești la decolări, să cauți puncte bune pentru zbor. Trebuie să lucrezi mult la strategia de zbor.
Bianca Șomlea: Cum te simți că ai ajuns aici, atât de departe? Ești sigurul sportiv din lume care a participat la toate edițiile Red Bull X-Alps.
Tomi Coconea: În primul rând, vreau să termin cursa. Acum, dacă voi reuși să termin pe un clasament cât mai avansat, va fi cu atât mai bine. Cursa nu e doar a mea, ci și a celor care mă urmăresc. Asta mă face mai motivat, fiind singurul de acolo cu 10 ediții la activ. Vreau să îmi demonstrez experiența. Sunt până la urmă 20 de ani de când s-a lansat această competiție.
Bianca Șomlea: Ce efort financiar și logostic presupune participarea la o astfel de competiție?
Tomi Coconea: Față de alte ediții este un pic mai dificil cu firmele colaboratoare. Momentan, încerc să ocup locurile de imagine pe aripă. Pe lângă sponsorul oficial și organizator, mai am trei locuri libere. Este o cursă foarte urmărită și cred că eu și partenerii ne ajutăm reciproc. Eu am de completat bugetul necesar pentru echipă și antrenamente. Vreau să iau pe lângă echipa oficială doi oameni de media pentru a putea realiza și oferi la final filmări și fotografii cât mai profesionale pentru colaboratori. Echipa este de cinci persoane. Mai apoi, sunt costurile pentru benzină, mâncare, taxe de drum.
Bianca Șomlea: După această ediție aniversară, te gândești să mai participi la competiție?
Tomi Coconea: Asta o las surpriză. Cred că atâta timp cât mă simt bine fizic și psihic nu mă gândesc neapărat o retragere. Pentru mulți poate că sunt o barieră pshihică cifrele. Dar dacă antrenezi, te poți menține indiferent de vârstă. Poți să rămâi veșnic tânăr.
Scris de: Bianca Șomlea
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine