Am avut o săptămâna fantastică din punct de vedere sportiv. În 17-18 aprilie, în București, s-a desfășurat Campionatele Naționale de Ultraalergare pe șosea 6, 12, 24 ore, 50 și 100km. Am avut spectacol!!! Alergători foarte buni, voluntari inimoși, recorduri doborâte, finishuri strânse. Am avut de toate! Federația Română de Atletism a organizat acest eveniment foarte bine, reușind să strângă elită alergării de anduranță. Dar hai să vedem câteva rezultate…

La 50 kilometri a fost fotofinish. Vă vine să credeți?! Oamenii aceștia au alergat de au mâncat pământul. Primii trei au avut un timp mai bun decât fostul record național. Alexandru Corneschi (CSM Craiova) a stabilit noul record național – 2.52.27. La șase secunde de el a venit Mitrică Leonard Albert (CSA Steaua București), iar pe locul 3 a terminat Surlea Gheorghe (CSM Craiova).
Și la 50 km feminin am avut record național. Cea care l-a stabilit a fost Nicoleta Ciortan (CS Mișcarea CFR București/CSM Danubiu Tulcea) – 3:32:30. Pe locul doi a venit Puiu Ionela (CSM Craiova) și podiumul a fost completat de Fotu Elena-Nastasia (CSU Știință București).

La 100 km am avut pe primul loc pe podium pe Săcara Mircea (CSM Cluj Napoca) – 7.26.13., urmat de Todea Bogdan (CSU Știință București) și Simion Florin Silviu (CS Mișcarea CFR București).
La 6 ore alergare, la masculin s-a bătut recordul național. Claudiu Gorgan (CSM Craiova) a reușit să alerge în șase ore 85,57km. Pe locul doi a fost Hriscu Dan Alexandru (CSM Cluj-Napoca) iar pe trei a fost Stroia Alexandro (CSA Steaua București)
La feminin Popescu Laura (CSM Cluj-Napoca și CSU Reșița) reușește să alerge 70,90 km în cele șase ore câștigând titlul de campioană națională. Pe locul doi a venit Dobrita Ionela (CSM Cluj-Napoca) iar pe trei a venit Moaga Elena (CSM Craiova).

La 12 ore avem recorduri naționale atât la feminin cât și la masculin. Să începem cu fetele: record național și campioană națională este Regina Tircomnicu. (ACS Ultra Run Constanța). Podiumul la fete este completat de Palic-Toma Cristina (CSU Știință București) și Gollent Simona Gabriela (CSM Timișoara).
La masculin recordul național la 12 ore este al lui Bălan Vadim (CSU Știință București). Vadim a alergat 132,48 km. Pe locul doi a venit Kurtinecz Brandon și pe locul trei Butum Răzvan Dumitru, amândoi de la CSM Cluj-Napoca.
La 24 de ore alergare avem recorduri naționale. Și ce recorduri!! Mara-Guler-Cionca (CS Universitatea Arad) a reușit să alerge 236,33km. Mara a fost urmată de Nenu Mariana (ACS Ultrarun) și Preda Alina Maria (ACS Super Sport Club Timișoara).
La masculin câștigă competiția națională de 24 de ore și reușește să impună un nou record național Filipov Iulian (CSU Știință București). Iulian a alergat 277,48 km. Doar 7 oameni din lume se pot laudă cu rezultate mai bune. Pe locul doi a venit Farkas Răzvan (ACS Super Sport Club Timișoara) și Antonaru Daniel (ACS Ultrarun).
Campionatele naționale de Ultraalergare pe șosea 6, 12, 24 ore, 50 și 100km a fost un eveniment foarte reușit. Am putut admira peste 100 de sportivi de la cluburi din toată țară. Au fost nu mai puțin de șapte recorduri naționale, am avut zeci de voluntari, multe ore de muncă în organizare și mulți mulți kilometri alergați. Felicitări organizatorilor și îmi scot “pălăria” de alergător în față tuturor atleților! Sunt tare mândru că alergarea în România ne aduce asemenea spectacole.

De la performanță în alergare la cele mai înalte culmi. Horia Colibășanu se află pe Dhaulagiri (8167m), al șaptelea cel mai înalt vârf de pe planetă, și încearcă o ruta nouă pe acesta. El ne transmite că, împreună cu parteneri săi Marius Gane și Peter Hamor, au reușit să echipeze traseul până în Tabăra 1. În această secțiune au depășit o zona foarte dificilă. În zilele următoare se așteaptă să înnopteze în Tabăra 1 și apoi să echipeze traseul spre Tabăra 2. Multă multă bafta și Vreme bună!! Mai multe informații despre proiectul montan Dhaulagiri 2021 puteți găsi pe pagina de facebook a lui Horia, aici.
Tot din Himalaya, Nepal: suntem anunțați că au fost eliberate 338 de permise pentru ascensiunea pe Everest. 34 de echipe sunt deja în Tabăra de Baza sau în drum spre tabăra de bază, începând procesul de aclimatizare. Serpașii care sunt specializați în echiparea și securizarea traseului (icefall doctors) au amenajat traseul cu corzi fixe până în tabăra 2. Vă reamintesc că majoritatea expedițiilor pe Everest (pe versantul sudic) sunt comerciale, toate echipele depinzând de muncă șerpașilor pentru amenajarea traseului. Se preconizează că ascensiunile finale, cele care țintesc vârful, să înceapă undeva după 7-8 mai. Până atunci ascensiuni de aclimatizare, multă răbdare și socializare în Tabăra de Baza.
Scris de: Vasile Cipcigan
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine