“Alergarea mi-a demonstrat de atâtea ori că sunt mai puternic decât mi-am imaginat vreodată, că resursele noastre trebuie doar descoperite fiindcă sunt infinite. Alergarea este sursă mea de meditație, de redescoperire, de umilință, de îngenunchiere și de ridicare.”
Am dorit să încep Cronica cu aceste cuvinte, scrise de un foarte bun alergător și un prieten drag – Cristi Pop. Ele se potrivesc multora. Suntem foarte mulți, din ce în ce mai mulți care ne întâlnim pe poteci montane, în păduri superbe, la competiții sportive dedicate nouă – alergătorilor montani amatori! Din marea masă a pasionaților apar din când în când sportivi deosebiți pe care dragostea și dorința noastră de spectaculos îi transformă în Supermani.
A fost o săptămâna plină de sport outdoor și evenimente mult așteptate.
Vreau să încep cu Via Transilvanica Maraton. Aflat la prima ediție evenimentul a fost, probabil, cel mai așteptat eveniment de alergare montană a începutului de sezon. Peste 350 de atleți au așteptat cu sufletul la gură momentul startului. Ultramaraton, maraton, semimaraton și cursa de mountain bike au fost probele pregătite de cei de la Tașuleasa Social pentru doritorii de aventură în alergare. Zeci de voluntari au participat la organizarea evenimentului și s-au ocupat că sportivi să se simtă cât mai bine în curse și să nu ducă lipsa de nimic.
Deși vremea nu a fost cea mai bună, parcă în campusul de la Tașuleasa a fost tot timpul soare și frumos. Un curcubeu a fost decorul premierii sportivilor din seară de 19 iunie.
Și pentru că vorbim de premiere haideți să va spun clasamentele.
Ultramaraton – 161 km cu 6300m diferența de nivel
Masculin
Locul I – Adrian Costea
Locul II – Vitali Clopot
Locul III – Gabriel Andrei Ailenei
Feminin
Eva Hochbauer
Maraton – 39, 55km cu 1567m diferența de nivel
Masculin Open
Locul I – Robert Hajnal
Locul ÎI – Mihai Cengher
Locul III – Cociuc Petru
Feminin Open
Locul I – Viorica Mălai
Locul II – Irina Stoica
Locul III – Veronica Guțu-Serdta
Semimaraton – 22km cu 900m diferența de nivel
Masculin Open
Locul I – Nicolae Bălan
Locul ÎI – Florin Gut
Locul III – Cristian Pop
Feminin Open
Locul I – Zinaida Săcara
Locul II – Paraschiva Borș
Locul III – Elena Crețu
MTB – 39,55km cu 1567m diferența de nivel
Masculin
Locul I – Iosif Ureche
Locul II – Otniel Sigartău
Locul III – Călin Gabor
Feminin
Locul I – Anca Elena Costin
Locul II – Carmen Sabău
Locul III – Anca Chereja
Ieri, când am părăsit campusul ne gândeam deja la Via Transilvanica Maraton 2.0.
Și că să fie weekendul interesant pentru alergători am avut încă o cursa mult mult așteptată. Una dintre cele mai îndrăgite: Retezat SkyRace Intersport. Sâmbătă 19 iunie 2021 s-a dat startul la toate cele patru probe ale mult așteptatului eveniment: traseul Custura – 28 km cu 2300m diferența de nivel, traseul Buta 23 km cu 1400m diferența de nivel, traseul Valea Marii 7km cu 300m diferența de nivel și Kids Race.
Unii dintre cei mai buni alergători montani s-au întâlnit la baza Retezatului. O atmosfera extraordinar de frumoasă a făcut că ziua de 19 să fie una greu de uitat atât pentru sportivi cât și pentru spectatori și suporteri.
Haideți să vedem clasamentele:
Traseul Custura
Masculin Open:
Locul I – Leonard Mitrică
Locul II – Bogdan Damian
Locul III – Viorel Andrei Palici
Feminin Open:
Locul I – Ingrid Mutter
Locul ÎI – Mădălina Florea
Locul III – Adriana Ploșnița
Traseul Buta
Masculin Open:
Locul I – Zinca Ionuț
Locul ÎI – Moritz Auf der Heide
Locul III – Rareș Miklos
Feminin Open:
Locul I – Crina Buzgan
Locul II – Ionela Viorica Dobrita
Locul III – Andra Anghel
Traseul Valea Marii
Masculin Open:
Locul I – Răul Popa
Locul II – Cristian Lutic
Locul III – Iulian Pop
Feminin Open:
Locul I – Mihaela Pasăre
Locul ÎI – Georgeta Manolache
Locul III – Florina Frentiu
Foarte spectaculoasă a fost cursa copiilor. Cei mai mici s-au dedicat în totalitate traseului demonstrând veleități de mari campioni. Părinți de abia au ținut pasul. Multe multe fotografii și alte informații pe RetezatSkyRace
Felicitări “rachetelor” și multe multe ediții de acum înainte!
În Cluj, și în jurul lui Marius Butuc își continuă Deca-ul. Vă reamintesc: 10 IronMan în zece zile cosecutive. Până acum a reușit să termine (cu bine) șase zile. Programul sau este infernal. Se trezește dimineață să ajungă la 06 la bazin, apoi acasă, se schimbă și urmează pedalatul (184 de kilometri). Spre seară, după 18, 18.30 începe alergatul. Câte un maraton în fiecare zi. Când termină este deja ziua următoare. Prieteni alergători și cicliști îl însoțesc zilnic. Acest lucru îi face provocarea mai “agreabilă”. Urmăriți-l pe pagină lui de facebook, aici, pentru că suntem martorii unei pagini de istorie a sportului românesc. Și credeți-mă! Nu exagerez!
În acest sfârșit de săptămâna s-a dat startul și la prima cursa cu obstacole outdoor din acest sezon. Zărnești Challenge. Una dintre cele mai longegive competiții outdoor din România a adunat la start peste 250 de sportivi și 13 echipe care s-au împărțit la cele probe Elite 16km, Sprint și Super Sprint. Zeci de obstacole, terenul accidentat și condițiile meteo nefavorabile au făcut din cursa o provocare deosebită pentru atleți – zarnestichallenge .
De la alergare și obstacole trecem la bicicletă. În localitatea Blajel din județul Sibiu s-a desfășurat evenimentul Maraton XCM/XCO Movilele Blajelului. În cadrul acestui eveniment au avut loc Campionatul XCO Copii și prima etapă a Cupei Naționale de MTB Adulți. Peste 160 de sportivi au luat startul. Bicicliști adulți au avut amenajate trasee de 12, 30 și 61 kilometri. Pentru copii s-au amenajat trasee în funcție de categoria de vârstă. Și cu atâția copii distracția a fost în toi.
Rezultatele și multe fotografii le puteți găsi pe: MovileleBlajelului
Multe și diverse evenimente s-au desfășurat săptămâna trecută. Ne-am dorit mult să ne întâlnim la concursuri, să avem emoția startului și frumoasele povești de după și uite că se întâmplă.
Mâine vom veni cu recomandările noastre pentru săptămâna în curs și nu uitați! A început Red Bull X-Alps. Îl avem acolo pe Toma Coconea. Așa că urmăriți-ne în fiecare zi cu info și rezumatul zilei și urmăriți-l pe Tomi. Cu ajutorul nostru va reuși să ajungă repede și bine la finish.
Citește mai multe despre prima ediția Via Transilvanica, aici.
Scris de: Vasile Cipcigan
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine