Cronica de Luni

“Alergarea mi-a demonstrat de atâtea ori că sunt mai puternic decât mi-am imaginat vreodată, că resursele noastre trebuie doar descoperite fiindcă sunt infinite. Alergarea este sursă mea de meditație, de redescoperire, de umilință, de îngenunchiere și de ridicare.”

Am dorit să încep Cronica cu aceste cuvinte, scrise de un foarte bun alergător și un prieten drag – Cristi Pop. Ele se potrivesc multora. Suntem foarte mulți, din ce în ce mai mulți care ne întâlnim pe poteci montane, în păduri superbe, la competiții sportive dedicate nouă – alergătorilor montani amatori! Din marea masă a pasionaților apar din când în când sportivi deosebiți pe care dragostea și dorința noastră de spectaculos îi transformă în Supermani.

A fost o săptămâna plină de sport outdoor și evenimente mult așteptate.

Vreau să încep cu Via Transilvanica Maraton. Aflat la prima ediție evenimentul a fost, probabil, cel mai așteptat eveniment de alergare montană a începutului de sezon. Peste 350 de atleți au așteptat cu sufletul la gură momentul startului. Ultramaraton, maraton, semimaraton și cursa de mountain bike au fost probele pregătite de cei de la Tașuleasa Social pentru doritorii de aventură în alergare. Zeci de voluntari au participat la organizarea evenimentului și s-au ocupat că sportivi să se simtă cât mai bine în curse și să nu ducă lipsa de nimic. 

Deși vremea nu a fost cea mai bună, parcă în campusul de la Tașuleasa a fost tot timpul soare și frumos. Un curcubeu a fost decorul premierii sportivilor din seară de 19 iunie.

Și pentru că vorbim de premiere haideți să va spun clasamentele.

Ultramaraton – 161 km cu 6300m diferența de nivel 

Masculin

Locul I – Adrian Costea

Locul II – Vitali Clopot

Locul III – Gabriel Andrei Ailenei

Feminin

Eva Hochbauer

Maraton – 39, 55km cu 1567m diferența de nivel

Masculin Open

Locul I – Robert Hajnal

Locul ÎI – Mihai Cengher

Locul III – Cociuc Petru

Feminin Open

Locul I – Viorica Mălai

Locul II – Irina Stoica

Locul III – Veronica Guțu-Serdta

Semimaraton – 22km cu 900m diferența de nivel

Masculin Open 

Locul I – Nicolae Bălan

Locul ÎI – Florin Gut

Locul III – Cristian Pop

Feminin Open

Locul I – Zinaida Săcara

Locul II – Paraschiva Borș

Locul III – Elena Crețu

MTB – 39,55km cu 1567m diferența de nivel

Masculin 

Locul I – Iosif Ureche

Locul II – Otniel Sigartău

Locul III – Călin Gabor

Feminin

Locul I – Anca Elena Costin

Locul II – Carmen Sabău

Locul III – Anca Chereja

Ieri, când am părăsit campusul ne gândeam deja la Via Transilvanica Maraton 2.0.

Și că să fie weekendul interesant pentru alergători am avut încă o cursa mult mult așteptată. Una dintre cele mai îndrăgite: Retezat SkyRace Intersport. Sâmbătă 19 iunie 2021 s-a dat startul la toate cele patru probe ale mult așteptatului eveniment: traseul Custura – 28 km cu 2300m diferența de nivel, traseul Buta 23 km cu 1400m diferența de nivel, traseul Valea Marii 7km cu 300m diferența de nivel și Kids Race.

Unii dintre cei mai buni alergători montani s-au întâlnit la baza Retezatului. O atmosfera extraordinar de frumoasă a făcut că ziua de 19 să fie una greu de uitat atât pentru sportivi cât și pentru spectatori și suporteri.

Haideți să vedem clasamentele:

Traseul Custura

Masculin Open:

Locul I – Leonard Mitrică

Locul II – Bogdan Damian

Locul III – Viorel Andrei Palici

Feminin Open:

Locul I – Ingrid Mutter

Locul ÎI – Mădălina Florea

Locul III – Adriana Ploșnița

Traseul Buta

Masculin Open:

Locul I – Zinca Ionuț

Locul ÎI – Moritz Auf der Heide

Locul III – Rareș Miklos

Feminin Open: 

Locul I – Crina Buzgan

Locul II – Ionela Viorica Dobrita

Locul III – Andra Anghel

Traseul Valea Marii

Masculin Open:

Locul I – Răul Popa

Locul II – Cristian Lutic

Locul III – Iulian Pop

Feminin Open:

Locul I – Mihaela Pasăre

Locul ÎI – Georgeta Manolache

Locul III – Florina Frentiu

Foarte spectaculoasă a fost cursa copiilor. Cei mai mici s-au dedicat în totalitate traseului demonstrând veleități de mari campioni. Părinți de abia au ținut pasul. Multe multe fotografii și alte informații pe RetezatSkyRace 

Felicitări “rachetelor” și multe multe ediții de acum înainte!

În Cluj, și în jurul lui Marius Butuc își continuă Deca-ul. Vă reamintesc: 10 IronMan în zece zile cosecutive. Până acum a reușit să termine (cu bine) șase zile. Programul sau este infernal. Se trezește dimineață să ajungă la 06 la bazin, apoi acasă, se schimbă și urmează pedalatul (184 de kilometri). Spre seară, după 18, 18.30 începe alergatul. Câte un maraton în fiecare zi. Când termină este deja ziua următoare. Prieteni alergători și cicliști îl însoțesc zilnic. Acest lucru îi face provocarea mai “agreabilă”.  Urmăriți-l pe pagină lui de facebook, aici, pentru că suntem martorii unei pagini de istorie a sportului românesc. Și credeți-mă! Nu exagerez!

În acest sfârșit de săptămâna s-a dat startul și la prima cursa cu obstacole outdoor din acest sezon. Zărnești Challenge. Una dintre cele mai longegive competiții outdoor din România a adunat la start peste 250 de sportivi și 13 echipe care s-au împărțit la cele probe Elite 16km, Sprint și Super Sprint. Zeci de obstacole, terenul accidentat și condițiile meteo nefavorabile au făcut din cursa o provocare deosebită pentru atleți –  zarnestichallenge .

De la alergare și obstacole trecem la bicicletă. În localitatea Blajel din județul Sibiu s-a desfășurat evenimentul Maraton XCM/XCO Movilele Blajelului. În cadrul acestui eveniment au avut loc Campionatul XCO Copii și prima etapă a Cupei Naționale de MTB Adulți. Peste 160 de sportivi au luat startul. Bicicliști adulți au avut amenajate trasee de 12, 30 și 61 kilometri. Pentru copii s-au amenajat trasee în funcție de categoria de vârstă. Și cu atâția copii distracția a fost în toi.

Rezultatele și multe fotografii le puteți găsi pe: MovileleBlajelului

Multe și diverse evenimente s-au desfășurat săptămâna trecută. Ne-am dorit mult să ne întâlnim la concursuri, să avem emoția startului și frumoasele povești de după și uite că se întâmplă.

Mâine vom veni cu recomandările noastre pentru săptămâna în curs și nu uitați! A început Red Bull X-Alps. Îl avem acolo pe Toma Coconea. Așa că urmăriți-ne în fiecare zi cu info și rezumatul zilei și urmăriți-l pe Tomi. Cu ajutorul nostru va reuși să ajungă repede și bine la finish.

Citește mai multe despre prima ediția Via Transilvanica, aici.

Scris de: Vasile Cipcigan