Echipament de munte – Head gear

Avem ploaie, ninsoare, vânt, ceaţă, dar avem şi soare puternic pe munte. De aceea echipamentul pentru cap nu trebuie să lipsească din rucsacul nostru.

Nu putem face turele montane blindaţi cu ţesături în jurul capului, de aceea o cremă cu factor de protecţie mare este foarte importantă.O cremă cu factor de protecţie de 50+ ne poate proteja de 97% din razele solare. Soarele nu e nociv întotdeauna, dar în zona montană arde mai tare şi provoacă adevărate răni pe piele. Atenţie: când ne dăm pe faţă cu cremă, să nu uităm urechile. Buzele pot fi protejate cu un ir sau cu o cremă specială pentru buze, tot cu un factor ridicat de protecţie.

Sunt creme care protejează pielea sensibilă de acţiunea vântului. Noi vă recomandăm Piz Buin, o cremă făcută special pentru zona montană.

O altă parte sensibilă sunt ochii. Razele UV nu sunt atât de bine filtrate în zona montană, de aceea e bine să-i protejăm cu ochelari de categorie superioară. Factorul 3 şi 4 sunt ochelarii pe care-i putem folosi în acest sens, mai ales în zonele cu zăpadă. Dar să nu uitaţi: nu se pot folosi la condus. Ochelarii trebuie să fie comozi, pentru a-i putea folosi mult timp.

Unii spun că e foarte simplu să îmbrăcăm capul: luăm o bască şi e suficient. Într-adevăr, de multe ori o bască e suficientă: ne protejează puţin de soare, de transpiraţia care ne curge în ochi; dar pe termen lung avem nevoie şi de alte obiecte. Unul din cele mai folosite obiecte pe munte e o ţesătură ca un tub, dintr-un material special. Nu vă recomandăm să luaţi unul din bumbac, pentru că nu elimină transpiraţia suficient de bine şi rămâne tot timpul umed. Să fie mai degrabă din lână merinos sau din ţesătură dedicată, cu protecţie UV. Acest tub îl putem transforma în mai multe moduri: putem să-l facem căciulă, bandană sau cagulă; putem să-l folosim pur şi simplu pe gât sau pe mână.

Să nu uităm de căciulă sau fes. Pe o vreme rece, ea ne protejează cel mai bine şi e bine să o avem în rucsac.

Umbrela este un produs care nu e foarte folosit în turele montane în Europa, totuşi ea este foarte practică. Nu trebuie neapărat să o ţinem în mână: o putem prinde de rucsac pentru a ne proteja şi echipamentul de ploaie.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *