Espadrilele de escaladă

Indiferent dacă eşti un căţărător intermediar sau unul puţin mai avansat, cu siguranţă la un moment dat ţi-ai pus întrebarea: care e tipul şi modelul de espadrile care ţi se potriveşte cel mai bine? Astăzi vom povesti despre avantaje şi dezavantaje, analizând espadrilele de la cauciucul din care sunt făcute şi până la forma asimetrică a unelor modele:

Unul din principalele aspecte ale espadrilelor de căţărat e sistemul de închidere. În linii mari există două sisteme: cu şiret sau velcro (cu arici). Pentru cei care se gândesc la trasee de mai multe lungimi de coardă sistemul cu şiret este cel mai recomandat, pentru că papucul se mulează cel mai bine pe picior în momentul în care îl foloseşti foarte mult timp. În acelaşi timp, dacă mergi la sală sau la faleză şi-ţi doreşti să ai un papuc pe care să-l poţi încălţa şi descălţa foarte rapid, sistemul velcro este recomandat. În ultima perioadă cele mai multe branduri s-au axat pe acest sistem, fiindcă e cel mai rezistent şi cel mai uşor de folosit.

Fiecare tip de espadrilă are talpa într-o formă diferită. Modelele care au o talpă mai agresivă şi un anumit calapod asimetric sunt destinate în general căţărătorilor care au un nivel avansat şi care au nevoie de o precizie foarte mare pe anumite prize. În acelaşi timp, modelele care au o talpă plată sunt destinate căţărătorilor care fie că fac trasee de mai multe lungimi de coardă şi au nevoie de o comoditate, sau căţărătorilor începători, care nu au nevoie de un calapod atât de agresiv. În acelaşi timp, în felul acesta pe prize mari au o suprafaţă de aderenţă mult mai mare.

Un alt aspect foarte important e legat de materialul din care sunt creaţi papucii. Veţi găsi papuci care sunt creaţi din material sintetic, care se lasă în timp mult mai puţin, dar şi unii din piele şi un material sintetic, dar care în timp se lasă mult mai mult şi vor deveni mai confortabili.

În funcţie de model şi de brand, poate varia şi numărul pe care îl vei avea la espadrilele de căţărat. Se poate întâmpla să ai nevoie de o pereche cu câteva numere mai mică decât porţi la papucii de stradă. Acest lucru ţine de calapod şi de materialele folosite.

Fiecare brand foloseşte un tip diferit de cauciuc. Unele branduri folosesc cauciucul Daytona, cu o aderenţă mult mai mare; alte branduri folosesc X-Grip 2 sau variante intermediare, nu chiar atât de aderente, din cauciuc Optimax. Până la urmă, dincolo de tipul cauciucului, contează experienţa şi tipul de traseu.

Cu cât creşti gradul de căţărare, cu atât mai multă nevoie ai de o sensibilitate mai mare: pentru a simţi fiecare priză şi pentru a putea avea o aderenţă crescută. În acelaşi timp, dacă eşti un căţărător intermediar, nu ai nevoie de o talpă atât de sensibilă, ci de una mai tare, pentru că piciorul încă nu e format şi nu e atât de puternic încât să poată călca pe anumite praguri înguste.Tocmai de aceea pentru începători recomandăm papucii cu talpă mult mai groasă şi mai tare, care e de asemenea şi mai durabilă.

În general fiecare brand are tipul de calapod specific. În acelaşi timp, pentru modelele puţin mai avansate există şi o formă asimetrică, pentru a se putea mula piciorul cât mai bine pe calapodul papucului. Dacă te caţeri la un nivel foarte ridicat, papucul trebuie să devină ca o a doua piele pentru a avea o precizie mai mare. Dacă însă optezi pentru un model intermediar, ai nevoie de comoditate, putând să renunţi la papucii cu o asimetrie foarte ridicată.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vlad Căpușan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *