Încălțămintea de mers pe munte

Ca în orice domeniu, există opinii diferite în ceea ce privește alegerea potrivită a încălțămintei pentru mersul pe munte sau teren accidentat. Ca toate produsele de pe piață, încălțămintea nu face excepție de la regulă în ceea ce privește calitatea, confortul și prețul. Un vânzător nepriceput îți va băga pe gât orice, doar să facă vânzare sau, mai rău, va încerca să se scape de un stoc/model foarte vechi pe care niciun om de pe planetă nu îl mai dorește, chiar dacă prețul este unul atractiv.

Pentru început trebuie să înțelegi următoarele:
  • Această încălțăminte reduce riscul accidentărilor pe potecile neasfaltate, te ferește de insecte, de șerpi și pietre ascuțite. Poate fi foarte utilă în cazul în care te aperi de ciobăneștii de la stânele apărute spontan pe potecile marcate ale patriei. În cazul caucazienilor, doar rugăciunile și vocea puternică te pot scăpa. 
  • NU există bocanci buni la toate și care să fie utilizați tot timpul anului. Ei sunt fie de vară, fie de iarnă, fie pentru 3 sezoane (primăvară, vară, toamnă), dar cu care poți umbla iarna prin oraș sau să te duci cu ei până la o cabană sau la pârtia de ski. E lesne de înțeles de ce bocancii cei mai vânduți sunt cei de 3 sezoane.
  • Culoarea/aspectul NU sunt definitorii în alegerea bocancilor. Cel mai important aspect în toată ecuația este confortul pe care aceștia îl oferă purtătorului. Bocancul trebuie să vină ca o mănușă, cea mai mică jenă pe care o simțiți în magazin este amplificată înzecit intr-o drumeție.
  • Alegerea mărimii potrivite. Se recomandă ca bocancii să fie cu cel puțin o jumătate de număr mai mari pentru că piciorul se mai și umflă, poate mai pune omul o șosetă mai groasă, dar cel mai de seamă motiv este acela al sănătății piciorului, degetelor și unghiilor sensibile ale viitorilor drumeți. Excludem cățărătorii, deoarece ei sunt ca masochiștii când vine vorba de încălțăminte: ei poartă și cu câteva numere mai mici la espadrilele de cățărat. Țineți cont și de faptul că, dacă este primul contact cu o astfel de încălțăminte, senzația va fi una ciudată, de pantof greu, urât, de care poate nu ați avea nevoie.
  • Impermeabilitatea bocancilor. Pentru a rezista la apă, producătorii apelează la diferite metode pentru a ține apa la distanță, dar și pentru ca umezeala din bocanc să poată fi eliminată, prin folosirea unei membrane.  Cei de modă mai veche nu o folosesc și încă nu au dat faliment. Așadar adevărul e undeva la mijloc și prețurile până în cer. Dacă ai o etichetă cu un nume mare pe bocanc (GORE TEX, de exemplu) se presupune că ai dat lovitura și că în toate drumețiile vei fi uscat la picioare. Însă pe lângă asta ai mai dat și o gaură în buget, deoarece doar eticheta te costă câteva sute de lei în plus. Gurile bune afirmă că ți se garantează ani de utilizare fără probleme, în timp ce ghinioniștii returnează umblătorii aproape prin geamul magazinelor după primele două sau trei ture. Însă, mai există speranță dacă îi întreții corespunzător. Adică, atunci când se udă în interior (și sigur se vor uda), nu îi usca la foc de tabără, pe teracotă, sobă, calorifer încins. Vei strica membrana. Îi poți lăsa să se usuce cu tălpicul scos, la temperatura camerei. Nu prăji slănina de pe ei la foc deoarece există riscul să se dezlipească (de membrană nu mai discutăm aici, e clar că aceasta nu mai există). Dacă se murdăresc sau prind miros (ceea ce 100% se va întâmpla, că doar nu e încălțăminte de nuntă), NU îi spălați în mașină sau cu jet de apă. Scoate tălpicii și fă ce vrei cu ei, deoarece doar aceștia miros, nu întreg bocancul. Îi poți chiar incinera, găsești alții de cumpărat la preț mult mai bun decât o pereche nouă de bocanci.
  • Când mergi în magazin după bocanci, trebuie să ai cel puțin 30 de minute la dispoziție pentru a încerca cât mai multe modele cu putință. Oricât de urgent ar fi, nu alegeți încălțămintea în grabă, deoarece există un risc crescut de a termina tura cu mult mai devreme decât ați preconizat. Solicitați informații de la prieteni, cunoscători dacă este posibil, sau de la vânzătorii din magazinele specializate. O pereche de bocanci buni variază ca preț între 700 – 999 lei, în funcție de producător și de specificațiile tehnice.
  • Acest tip de încălțăminte se alege în funcție de obiceiurile generale și activitățile obișnuite ale cumpărătorului, nu pentru excepțiile de la rutina de weekend. Trebuie să fiți atent și la posibile afecțiuni ale picioarelor, spatelui etc. Anumiți producători (La Sportiva, Salewa, Five Ten) folosesc tălpici ortopedici (Ortolite), fără prescripție medicală, care favorizează deplasarea pe teren accidentat și oferă confort mărit utilizatorului.

În cele din urmă trebuie spus că această încălțăminte își are rostul ei în drumețiile noastre de zi cu zi, weekend de weekend sau ocazional, însă chiar dacă este făcută să reziste, asta nu înseamnă că este indestructibilă; din contră, trebuie să oferim o atenție sporită pentru îngrijirea ei după fiecare tură.

Dacă vei lua în serios aceste recomandări, există șanse să îți placă mersul pe munte și să devii unul dintre milioanele de cumpărători ai acestui gen de încălțăminte.

Scris de: Sorin Barboș, Alpin Expe Mountain Shop