Echipamentul de munte – SECOND LAYER

Ne apropiem de momentul în care vom fi echipaţi de la picioare şi până la gât. În orice caz, astăzi vom face progrese importante în acest sens, alegând second layer şi third layer.

Second layer este stratul care ne oferă confortul termic necesar. Poate fi polar sau un softshell mai subţire, important e să stea bine pe corp. Iar dacă şi respiră, este perfect. Este foarte practic să aibă un buzunar, în care putem pune o gustare pe care vrem să o ţinem la căldură.

Stratul al treilea ne protejează de intemperii, de ploaie şi de vânt. E foarte important să-l avem la noi în rucsac şi dacă nu-l folosim, cine ştie când va fi totuşi nevoie de el! Stratul al treilea poate să fie un hardshell (o geacă cu membrană impermeabilă), sau poate să fie chiar un softshell care este puţin mai gros.

Când alegem, ne uităm în primul rând la etichetă: dacă nu ştim să o citim, să rugăm pe cineva din magazin să ne ajute. În mod normal pe etichetă este prezentată impermeabilitatea: pentru turele montane, vă recomandăm să alegeţi o geacă cu peste 10 mii de mm de coloană de apă. Un alt lucru care apare pe etichetă este rezistenţa la vânt.

E important ca geaca să stea bine pe corp şi să poată acoperi celelalte straturi. Verificăm buzunarele, scaiurile şi fermoarele: e bine dacă sunt fermoare care să deschidă geaca în zonele în care transpirăm mai tare, permiţând transpiraţiei să iasă în exterior. La fel de important e ca geaca să poată fi strânsă pe lângă corp în turele montane şi să aibă o glugă care să se închidă bine în jurul feţei, pentru a ne proteja de ploaie şi de frig.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vasile Cipcigan