Pantofii de alergare montană

Primul lucru la care ne gândim când ne alegem încălţămintea de trail running este confortul, urmat imediat de performanţă. Care sunt criteriile de a alege?! Vă spunem noi:

Nu putem să subliniem suficient: pantofii de trail running nu îi cumpărăm online; mergem în magazin şi acordăm un pic de timp pentru a-i încerca şi, în primul rând, ne uităm la sistemul de retur. O tură de alergare montană durează câteva ore, de aceea e important ca încălţămintea să fie comodă.

Recomandăm să încercaţi pantofii de alergare seara: atunci când piciorul este obosit, e puţin mai dilatat decât în timpul zilei, de aceea e mai probabil ca încălţămintea aleasă să fie confortabilă.În al doilea rând, avem coborâri accentuate, la care piciorul se deplasează înspre vârful pantofilor. Dacă pantoful de alergare montană este foarte fix, piciorul se loveşte de vârf. De aceea vă recomandăm să alegeţi o încălţăminte cu o jumătate sau chiar un număr mai mare decât folosiţi de obicei. Atenţie: mărimile diferă de la firmă la firmă. Încercăm încălţămintea cu o şosetă de alergare montană.

Un element important la încălţămintea de alergare montană este talpa. Alergăm pe stânci, în zone cu noroi, pe frunze, rădăcini de copaci; pe teren foarte arid ori din contră, cu umiditate excesivă. De aceea talpa trebuie să fie foarte rezistentă şi aderentă la diferite tipuri de teren. Nu putem şti din magazin, uitându-ne la ea: vă recomandăm să citiţi review-urile înainte de a verifica o pereche de încălţăminte în magazin.

Un alt criteriu este stabilitatea, având în vedere terenul pe care alergăm. Călcătura trebuie să rămână cât mai aproape de normal: dacă sunt permise rotaţiile excesive, pot să apară accidentări fie pe loc, fie cu repercusiuni (dureri de spate, de bazin şi o modificare a călcăturii).

Pantofii de alergare montană trebuie să fie impermeabili? Nu neapărat, dar e un mare plus. Membrana impermeabilă, dar care permite piciorului să respire, ne păstrează piciorul uscat şi confortul este mărit. În plus nu apar rănile şi accidentările la nivelul tălpii. De aceea un grad de impermeabilitate este foarte bine venit. Impermeabilitatea nu va fi de 100%. În plus, încălţămintea de alergare este scurtă, de aceea apa poate să pătrundă şi în partea superioară.

Încălţămintea de alergare trebuie să ne protejeze de loviturile din exterior. Putem să ne lovim de stânci, de rădăcini, de copaci, iar ideea e ca încălţămintea să ne protejeze cât-decât. De aceea producătorii pun în faţă un cauciuc foarte rezistent, care preia şocul şi îl degajează în exterior, sau dublează zonele de impact cu material. Durerea tot o vom resimţi, dar măcar vom evita accidentările grave.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by Hervis

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *