Un pompier din Botoșani reprezintă România la Ultra Bolivia Race. Va alerga 220 de kilometri în condiții neobișnuite

Plutonierul adjutant Iulian Rotariu din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani va reprezenta România la Ultra Bolivia Race, ultramaraton care se va desfășura între 20 și 26 septembrie. Pompierul a parcurs în ultimii șase ani peste 3.000 de kilometri la ultramaratoane.

Iulian Rotariu pornește într-o nouă provocare: Ultra Bolivia Race. Alături de alți 17 dintre cei mai puternici ultramaratoniști din lume înscriși în competiție, are de alergat 220 de kilometri, în şapte etape, cursa fiind organizată de Canal Aventure. Își va testa limitele la o altitudine de 4.100 de metri, în condiţii neobişnuite.

La fel ca și celelalte ultramaratoane, această cursă va fi tot autosusţinută, participanții urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac.

„Peste 3.000 de kilometri în 11 ultramaratoane și câte 150 de kilometri săptămânal în pregătire, în ultimii șase ani, pare extrem de mult și pentru cei mai experimentați alergători. Nu și pentru plutonierul adjutant Iulian Rotariu, pompierul botoșănean care pare de neoprit”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani.

Conform acestora, Iulian continuă șă-și testeze limitele deși a simțit frigul la minus 40 de grade în Antarctica și căldura la plus 48 de grade în deșerturile Gobi (China), Sahara (Africa), Atacama (Chile) și Australia și a cunoscut sălbăticia din deșerturile Calahari (Namibia), Patagonia, Mozambic și Vietnam.

Subofiţer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. S-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 când a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu, el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile.

În mai 2017, el a participat şi la „Sahara Race”, organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi pe locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina.

În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica. În 2019, în Australia, nu numai că a reuşit să se claseze pe locul I la ultramaratonul „The Track” după 522 de kilometri, dar a stabilit un record al întrecerii, obţinând un timp cu șapte ore mai bun decât câştigătorul competiţiei din 2017.

În noiembrie 2019, în competiția „Ultra Africa Race” din Mozambic, Iulian și-a consolidat poziția de lider al ultramaratoanelor organizate de Canal Aventure. Câștigarea ultramaratonului „Ultra Asia Race”, în Vietnam (160 km în patru zile), din martie 2020, i-a adus lui Iulian, singurul român care a participat la Continental Challenge 2020, titlul de câștigător al acestei competiții.

Aleargă în scop caritabil

Repezentanții ISU Botoșani spun că Iulian Rotariu nu este sportiv de performanţă și a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne.

După câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment Iulian a participat la curse internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite.

Și de această dată, Iulian va alerga în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.

Scris de: Călin Pop

Foto: ISU Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *