Visit Covasna – Școala Pădurii

Scoala Padurii - Covasna

Am reveni cu povești din Covasna, iar pentru că în basme avem mereu “și așa mai departe”, al nostru continuă cu un drum cu trenulețul, o achiziție a Primăriei Sfântu Gheorghe și a Asociației Vadon, care te duce din oraș în Șugaș Băi pe un drum superb, flancat de păduri verzi din care din când în când mai apare și un urs, deci trebuie să fim atenți.

Șugaș Băi este o oază de liniște unde iarna poți schia pe o micuță pârtie și după ce vine primavara te duci cu familia și cu gașca de prieteni pentru o incursiune fascinantă în inima naturii. Noi am ajuns cu trenulețul direct pe băncile “Școlii Pădurii”, o inițiativă senzațională a Asociației Vadon.

Punctul de plecare este Vizuina Vulpii, o veche clădire din stațiune transformată de asociație în  școală a pădurii, concepută cu inspirație ca un loc în care cei mici pot învăța o grămadă de lucruri utile legate de natură. Am fost întâmpinați de entuziastul Norbert Moraru, care ne-a introdus în filozofia acestui proiect destinat mai ales celor mici. Am aflat că aici se organizează tabere unde copiii au posibilitatea să intre în contact cu natura, să o cunoască și să învețe să o protejeze. 

Pereții școlii sunt plini de panouri din care afli cum arată păsările care trăiesc în pădure sau alte animale și plante pe care le descoperi pe potecile acesteia și care de multe ori nu știi cum se numesc. Punctul forte al școlii este un observator de păsări, admirabil conceput, unde după un geam izolant a fost amenajat un loc de mâncare și adăpare pentru înaripate. În fiecare minut, o pasăre uimitoare vine, fără să fie deranjată de prezența ta de după geam, și poți să o admiri în toată frumusețea ei.

Despre proiectul Școala Pădurii din Șugaș Băi

Asociația VADON (”Sălbăticie”) a luat ființă în toamna anului 2012 cu scopul de a concepe și implementa proiecte bazate pe valori naturale. Unul dintre proiectele asociației este Școala Pădurii din Șugaș Băi.

Vizuina Vulpii, clădirea care adăpostește această școală, a fost achiziționată de municipalitate și este administrată acum de Asociația Vadon. Imobilul oferă acum săli de curs, sală de mese, dar și șapte dormitoare cu paturi supraetajate, fiecare cu baie proprie, care pot adăposti împreună până la 30 de persoane. Se pot organiza, astfel, weekenduri sau chiar tabere pentru o întreagă clasă de elevii dornici să descopere plantele, păsările și animalele pădurii, să învețe să “citească” urmele de animale și, în final, să îndrăgească și mai mult natura și sălbăticia.

Sălile de la parter sunt perfect dotate pentru activități didactice, la etaj există un observator de păsări, iar afară, în pădure, ghizi foarte bine pregătiți străbat cu doritorii un traseu tematic de aproximativ două ore.

Articolul complet, în noul număr Outdoor Magazine. Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Outdoor Magazine și Ski Magazine. Le găsești aici.

Text: Dan Burlac și Andrei Huțanu

Foto: Andrei Huțanu / Visit Covasna

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine