Trasee de hiking mai puțin cunoscute în județul Brașov

În Vama Buzăului există două trasee importante spre vârful Ciucaș, cel mai înalt din Carpații de Curbură. Primul urcă pe Valea Chirușca, celălalt – pe Valea Dălghiului.

 

„De pe Valea Dălghiului se poate urca spre Șaua Ciucașului direct către Vârful Ciucaș, dar există și varianta spre muntele Tesla, care ne duce puțin către zona Baba Runca”, spune Florin Bană, președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani din România, om de munte până în vârful unghiilor, fost ofițer de vânători de munte vreme de 20 ani.

Însă principala bogăție a acestei zone este păienjenișul de trasee și poteci nemarcate, pe care însă nu-i recomandat să le explorezi pe cont propriu dacă nu ai noțiuni foarte bune de orientare în teren cu hartă și busolă. Foarte multe dintre aceste poteci nici nu apar pe nici un fel de hărți. Pe cele mai multe nu le mai știu nici măcar ciobanii. Cel mai bine e să le explorezi cu un ghid specializat. Adică suni dinainte la centrul de informare de la Vama Buzăului (0374 023 801, www.infovamabuzaului.ro), și ei au coordonatele de contact ale ghizilor disponibili.

Costurile depind de ce dorești, și de mărimea grupului, dar în mod normal nu depășesc suma de 100-150 de lei pe zi per persoană. O explorare ușoară durează în jur de 4-5 ore, iar dacă ținta este atingerea Vârfului Ciucaș trebuie rezervate 8-9 ore.

În afară de Masivul Ciucaș, masivul cel mai important din zonă, de la Vama Buzăului ai acces către munți cu altitudini mai mici, dar deosebit de spectaculoși, aproape necunoscuți. Vorbim de Munții Tătaru, cu cele două vârfuri, Tătarul Mare și Tătarul Mic, plus Muntele Tătăruțu, dar și de Munții Siriului, cu acces către vârfurile importante din masiv: Mălâia, Bocârnea și Lacul Vulturilor.

Nu rata în Vama Buzăului:

Cascadele Urlătoarea 1 și 2

Cei 3 km ai drumului din Vama Buzăului până la cascade sunt locul perfect pentru o porție de aer curat, relaxare și drumeție. Chiar dacă nu sunt impresionante ca debit şi cădere de apă, cascadele, unice în România, sunt o mare atracţie pentru turişti.

Punctele gastronomice locale: sunt peste 20 în Vama Buzăului, localitatea cu cele mai multe din țară. Prețul per meniu este fix: 60 de lei.  Unul dintre cele mai bune e la Anca Vlad. `La mine în curte omul intră turist, și iese prieten”, spune ea. Și chiar așa e! Mâncare excepțională. Gazdă pe măsură!

Măgura Codlei

Codlea, un oraș cochet și curățel, din păcate prea puțin cunoscut, ca o Cenușăreasă în conul de umbră al faimei unor surori mai mari, precum Brașovul sau Râșnovul, se laudă cu câteva trasee create, marcate și întreținute de sași, în urmă cu secole, în blânzii munți Perșani care, cu o altitudine medie de 800-1.000 m, parcă îmbie la plimbare, către atracții aflate în imediată vecinătate a orașului – Vârful Măgura Codlei (1.292 m), ruinele Cetății Neagre ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225, Ștrandul Codlea cu cele două lacuri aferente, adevărate oaze de libertate și sălbăticie, care se întind pe o suprafață de 7 hectare.

 

Aceste trasee au continuitate până în prezent. 6 dintre ele au fost recondiționate, omologate, reintroduse în circuitul turistic anul trecut – având montate indicatoare, băncuțe, punte de popas, panouri informative. Al 7-lea traseu, cel de biciclete, va fi omologat în curând și este un circuit de  mountain bike care înconjoară toată Măgura pe 15 km.

Nu rata în Coldea:

Muzeul Tradițiilor Codlene (din Strada Lungă, nr 113), în fosta clădire a Primăriei, e însuflețit de muzeografii Nelida si Sorin. Cere o demostrație de realitate augumentată cu ajutorul telefonului mobil – ferestre de realitate virtuală către trecut. Intrarea este gratuită. 0723 118985, muzeulcodlei@gmail.com

Biserica evanghelică fortificată din Codlea. În urmă completărilor din diferitele etape de construcție între secolele 13-15, bătrână, impozantă Cetatea bisericească din Codlea a ajuns să aibă ziduri de 5 m grosime.

Ștrandul Codlea. Bazinul de albastru din munți, de neratat pentru turistul amator de locuri faine, a fost amenajat în 1904 de către sașii de la Asociația pentru Înfrumusețarea Codlei. Izvorul care îl alimentează  are 18°C indiferent de anotimp. În anii 1932-1936 bazinul a fost mărit la 50 m lungime și 15 m lățime.

Iți plac experiențele outdoor? Aplicația Brașov Tourism nu ar trebui să lipsească din telefonul tău! Descarc-o și vei aveai acces la tot ce are județul Brașov de oferit. Sau intră pe https://brasovtourism.app/.

 

Text: Cătălin Gruia

Foto: Andrei Huțanu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine