Eşti la o tură de mountain bike, totul este perfect; bicicleta funcţionează minunat, iar tu te simţi extraordinar. Nimic nu poate să meargă greşit. Sau… poate? Mihai Anițan, multiplu campion național la enduro, ne prezintă cinci greşeli comune pe care lumea le face la o tură de mountain bike:
- Unde te uiţi? Încearcă să priveşti mai în faţă pe traseu. Dacă eşti atent, vei putea observa virajele care vin, te vei putea adapta, vei putea frâna când trebuie.
- Ce-ai uitat? Te dai cu bicicleta, dar ceva nu funcţionează, ceva se simte greşit. Oare nu ţi-ai uitat şocul blocat? Ajută să-ţi setezi un reminder ca de fiecare dată când cobori, să verifici ca suspensiile să fie deblocate. Dacă tot vorbim de suspensii, multă lume nu are o setare corectă, ori la şoc, ori la furcă, ori la ambele.
- Ce nu ai luat? Te dai cu bicicleta şi totul e frumos, dar e cald afară; pui mâna pe bidonul cu apă… care e gol; sau nici măcar nu l-ai adus cu tine. Fă un checklist de fiecare dată când porneşti într-o tură: vezi dacă ai apă şi batoane, dacă e totul pregătit. Nu e ca şi cum apa va cădea din cer, nu-i aşa?
- La ce nu te-ai aşteptat? Nimic nu poate strica o tură de mountain bike mai sigur decât o pană. Recomandăm să ai la tine în fiecare tură o cameră şi un levier, care îţi pot salva o zi întreagă de dat cu bicicleta. Dacă nu-ţi place să mergi cu ghiozdan, unele biciclete au un compartiment special făcut în cadru, pentru cameră şi levier.
- Ai înţeles frânele? Frânele sunt principalele noastre metode de a ne opri, e bine să ştim ce rol are fiecare. Chiar dacă ambele doar frânează un disc, frâna din faţă are un rol diferit faţă de frâna din spate. În orice curbă sau contraviraj, este total contraindicat să folosim frâna faţă (adică pe cea din stânga), pentru că asta va forţa cauciucul să prindă în două direcţii şi va rupe aderenţa. Frâna faţă recomandăm să o foloseşti doar pe linii drepte, când chiar vrei să te opreşti cât mai repede. Frâna spate o poţi folosi de asemenea să te opreşti, dar aceasta este mai bună să te ajute să virezi bicicleta.
Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.
*powered by HERVIS
Scris de: Mihai Anițan
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine