Nu este un secret că apropierea Brașovului de munte și de natură îl face un oraș unic în România și unul dintre puținele de acest fel din întreaga Europă. Una dintre definițiile celei mai importante localități din Țara Bârsei ar putea fi „locul unde termini serviciul și într-o jumătate de oră ești în pădure, dacă vrei”.

Acest lucru îl știau de mult timp sașii, întemeietorii orașului, și vorbeau în termeni elogioși despre Postăvarul, muntele de casă al brașovenilor, și-l numeau „marele vindecător de griji, care aduce bucurie și mângâiere pentru mii de oameni”, care după munca istovitoare se bucură de pădurile și culmile din jurul casei. (De altfel, sașii sunt și cei care au pus bazele turismului de munte românesc, prin S. K. V. – Asociația Carpatină Transilvană, sub egida căreia au pus pe hartă cele mai importante cabane și trasee montane din România, dar asta este o altă poveste.) Fiți convinși că toate acestea sunt importante pentru numărul din ce în ce mai mare de oameni care se mută la Brașov în ultimii ani, sporind ultimul număr oficial de 275.000 de locuitori de la ultimul recensământ.
Fiind un oraș de munte, foarte accesibil pentru locuitorii săi, Brașovul este în mod evident și o destinație de primă mână pentru mountain biking, sport care are o istorie profundă la Brașov și care s-a dezvoltat exponențial în ultimii ani. Autoritățile locale au recunoscut importanța acestui sport pentru oraș și dezvoltarea lui și au decis să investească într-un bike park, care tocmai se realizează în baza unor proiecte venite tocmai din comunitatea de bicicliști. Patru trasee sunt deja gata în masivul Postăvarul, iar încă două vor fi terminate până la sfârșitul acestui an. Din ce în ce mai mulți rideri de toate vârstele vin deja la Brașov pentru a se bucura de aceste trasee, iar vibrația pozitivă în ce le privește este una din ce în ce mai intensă. Localnicii spun că deja din vara lui 2020, când de abia fusese terminată prima jumătate de traseu din bike park, au remarcat că la Brașov au apărut copii din alte orașe, veniți special ca să se dea cu bicicleta pe munte.
Ce fel de trasee există în Poiana Brașov?
Traseele folosite pentru datul pe mountain bike în Poiana Brașov și în jurul Brașovului în general sunt de mai multe feluri:
Traseele din bike park: Poteci late de până la 2 m, special amenajate pentru datul pe bicicletă, de dificultate diferită: negre, roșii și albastre.
Cele negre sunt cele mai dificile, conțin zone abrupte, porțiuni cu rădăcini și pietre mari și sărituri ample.
Cele roșii au elemente similare cu cele negre, dar sunt mai puțin abrupte, au mai puține rădăcini și pietre și mai multe zone netede.
Cele albastre sunt mai late, au multe zone netede, dar și valuri, podețe și contrapante, dar sunt făcute în așa fel încât să poată fi parcurse de aproape oricine.

Potecile nemarcate: Brașovul are o rețea întreagă de poteci fără marcaj turistic, dar binecunoscute și folosite în special de bicicliști. Multe dintre ele sunt amenajate și conțin diverse elemente specifice datului pe bicicletă, precum contrapante, sărituri și drop-uri. Ele au dificultăți diferite, în funcție de gradul lor de înclinație și de cât de multe pietre și rădăcini au. Printre cele mai populare trasee nemarcate, îngrijite de mountainbikeri, sunt Drumul Familial din Postăvarul, Jackie din vecinătatea sa, Putreda, care ajunge la Pietrele lui Solomon, Oabănul dintre brațele Drumului Forestier, Țimănul, care ajunge în Șchei, după Grădini, Toboganul, care coboară tot în Șchei și Canalul plus Corona, care vin de pe dealul Warthe, aflat pe șoseaua către Poiana Brașov, spre cartierul Bartolomeu. Toate pot fi găsite pe aplicațiile uzuale, Strava sau Trailforks.
Potecile turistice: Utilizate în special de drumeți și dedicate acestora, potecile turistice sunt numeroase în zona Brașovului și, evident, sunt folosite și de mountain bikeri, câteva dintre ele fiind veritabile clasice. Totuși, având în vedere creșterea semnificativă a numărului de practicanți din ultimii ani, localnicii încearcă să folosească aceste poteci cât mai puțin și să mențină o relație armonioasă cu drumeții și cu alergătorii montani, care sunt și ei prezenți pe ele. Cele mai cunoscute astfel de poteci sunt Valea cu Apă/Drumul Domnilor, din Poiana Brașov până în Șaua Tâmpei, coborârea din Șaua Tâmpei spre Iepure, respectiv sub Tâmpa sau Poteca de Crucuri, care pornește în Poiana Ruia din Postăvarul, în zona lacului, și coboară până în Valea cu Apă, unde se unește cu poteca cu același nume. În weekend și în zilele libere aglomerate, aceste poteci sunt considerate tabu de mountain bikerii localnici, pentru a evita pe cât se poate conflictul cu alte categorii de utilizatori.
Un caz aparte îl reprezintă așa-numita Potecuță, unul dintre cele mai vechi și mai populare trasee de coborâre din țară. Potecuța, cunoscută de cei mai bătrâni drept „Drumul lui Gunesch”, începe în Poiana Mică, are marcaj cu bandă albastră, și coboară până la Pietrele lui Solomon, unde începe Drumul Vechi. De-a lungul anilor, pe Potecuță au apărut diverse ramificații și variante, astfel încât sunt posibile zeci de combinații de traseu. Totuși, în timp apa și utilizarea intensă au erodat serios Potecuța, iar astăzi ea reprezintă un teren foarte dur, excelent pentru antrenamente serioase de downhill, dar dificil pentru riderii mai puțin experimentați, care se pot trage rapid conclucia că poate este mai bine să coboare pe lângă bicicletă.
Triunghiul Galben, una dintre cele mai vechi poteci turistice din zona Brașovului, care șerpuiește prin Poiana Mică, Ștejerișul Mare și Warthe, este alt traseu popular și variat și este marcat după cum sugerează și numele său, cu triunghi galben. Aproape întregul său parcurs se află în vecinătatea șoselei care leagă Poiana Brașov de oraș și se bifurcă de mai multe ori, cu opțiuni de a ajunge în Șchei, Bartolomeu sau Livada Poștei.

Drumurile forestiere: Realizate pentru exploatare forestieră, aceste drumuri au și o componentă de agrement deloc neglijabilă. Sunt utilizate în principal de drumeți, dar și de bicicliștii mai puțin experimentați. Comunitatea locală folosește aceste drumuri în principal pentru urcare și îi îndeamnă pe cei care merg la vale pe ele, dacă o fac doar dacă chiar este nevoie, iar atunci să aibă o viteză moderată și să fie foarte atenți la drumeți, pentru a evita accidentele, pe cât posibil.
Cele mai uzitate astfel de drumuri sunt Drumul Vechi, fostul drum principal de urcare în Poiana Brașov, și Drumul Forestier, cu cele patru variante ale sale. Una dintre ele se oprește în Valea cu Apă, una în Valea Putreda, iar celelalte două urcă până în Poiana Brașov, în zona vechii cariere de piatră. Un alt drum forestier folosit mai rar de mountain bikerii din Brașov începe în spatele grădinii zoologice din Noua și merge până înspre Timișul de Sus, pe partea sud-estică a Postăvarului.
Ce este, de fapt, un bike park?
Bike park-ul este echivalentul pentru biciclete al unui domeniu schiabil. În cele mai multe cazuri, bike park-urile sunt legate de stațiuni montane din întreaga lume, sunt deservite pentru acces de telegondole și telescaune, uneori telecabine, și au trasee de dificultăți diferite, în funcție de geografia zonei. Traseele sunt de coborâre, dar nu toate sunt dificile, astfel încât toată lumea să se poată da cu bicicleta pe munte cu plăcere și în siguranță. Unele dintre cele mai cunoscute bike park-uri din lume sunt Leogang/Saalfelden, în Austria, Portes du Soleil, în Franța și Elveția, sau Whistler, în Canada, unde cozile la telescaun sunt mai lungi vara decât iarna de ani și ani de zile.

Bike Park Postăvarul, aflat încă în plină dezvoltare, are momentan două trasee negre, unul roșu și un traseu albastru. Cele două trasee care încă nu sunt gata vor fi încă unul albastru și încă unul roșu. Contrar aparențelor, traseele ușoare sunt cel mai greu de făcut și presupun cea mai multă muncă. Echipele de shaperi care lucrează la construcția bike park-ului ne-au explicat că Masivul Postăvarul este un munte destul de abrupt și foarte stâncos, deci reprezintă o provocare pentru orice constructor, indiferent de experiență și de utilajele folosite. Există discuții și propuneri despre realizarea de trasee mai ușoare, cu plecare din Poiana Brașov înspre Brașov, unde înclinația este mai mică și solul mai puțin pietros.
Pe unde se pot da începătorii și cei mai puțin experimentați?
Paleta de relief a Brașovului este variată și generoasă, iar zonele de dat mai blânde și mai prietenoase cu începătorii sunt răsfirate pe o suprafață amplă. Pentru entuziaștii cu mai puțină experiență, recomandăm următoarele rute:
– coborârea din Poiană spre Poiana Mică pe prima bucată a Drumului Vechi
– tura de cross-country din Poiana Mică, care începe în zona transformatorului, urcă pe deasupra Stânei Turistice, cu o perspectivă excelentă asupra Postăvarului, ajunge în Poiana Aviatorilor și se întoarce înapoi în Poiana Mică prin valea învecinată
– Poteca de Fete / Scenicul, care începe mai sus de Pietrele lui Solomon și merge între Putreda și Drumul Forestier, plăcută la deal, cât și la vale
– Poteca lui Strătilă, care începe din Poiana Ograda, un pic mai jos de Poiana Ștechil, și duce până în Șaua Tâmpei
– coborârea din Șaua Tâmpei spre Iepure, dar doar în timpul săptămânii
– Drumul Galben, de la stația facultativă de pe Warthe, până pe strada Cloșca
– traseul albastru (Flow Line) din Bike Park Postăvarul
– Drumul Forestier, de la vechea carieră din Poiana Brașov, până la Pietrele lui Solomon, dar cu băgare de seamă față de drumeți
– culmea dealului Kermen din Răcădău, pe marcaj cu cruce galbenă.

De ce servicii au parte mountain bikerii care aleg Poiana Brașov?
Încetul cu încetul Brașovul și Poiana Brașov se poziționează drept bike-friendly, pentru a veni în întâmpinarea clienților care vor să cucerească pe două roți Postăvarul și împrejurimile sale. Cele mai importante servicii sunt cele de transport al bicicletelor, cu autobuzul, respectiv telegondola sau telecabina.
Mountain bikerii care nu vor neapărat să pedaleze din Brașov până în Poiana Brașov au la dispoziție sistemul de shuttle (transport biciclete) de pe linia 20 al RATBV, care îi duce din Livada Poștei, în centrul vechi al Brașovului, până în parcarea mare din Poiană. În timpul sezonului sunt între 3 și 4 autobuze pe oră și toate sunt dotate cu remorci speciale pentru biciclete. Costul unei călătorii este de 4 lei, la fel ca pentru o rută din oraș, iar transportul bicicletei este gratuit. Serviciul este foarte popular și în weekenduri se formează cozi la autobuzul 20. Localnicii îndeamnă la calm și răbdare, fiindcă până la urmă toată lumea ajunge sus, pentru a se bucura de tură. RATBV a dovedit un comportament pro-activ față de comunitatea de bicicliști și a venit în întâmpinarea nevoilor acesteia prin remorci mai noi și mai bune și mutând recent stația liniei 20 într-un loc mai spațios și mai sigur. Biletele se pot cumpăra de la chioșcurile din tot orașul, dar călătoriile pot fi plătite în autobuz cu cardul.
Din Poiana Brașov până în Postăvarul, mountain bikerii pot lua telegondola sau telecabina. Favorită este gondola, care circulă mai eficient și lasă riderii chiar în locul de unde încep traseele din bike park. Ana Teleferic are tarife dedicate pentru mountain bikeri, care încep de la 35 lei/tură și merg până la 180 lei pentru o zi întreagă de dat, cu câteva trepte tarifare între, după cum urmează:
– cartelă de zi cu bicicleta: 160 lei pentru adulți / 110 lei pentru copii
– de la ora 11:00: 140 lei pentru adulți / 100 lei pentru copii
– de la ora 13:00: 110 lei pentru adulți / 80 lei pentru copii
– de la ora 14:00: 80 lei pentru adulți / 60 lei pentru copii
– 4 ore din momentul primei intrări: 140 lei pentru adulți / 100 lei pentru copii.
Telegondola funcționează în weekend, între 9:00 și 16:50. În timpul săptămânii funcționează telecabina, între 9:00 și 16.00.

În ceea ce privește celelalte servicii bike-friendly are businessurilor din Brașov și Poiana Brașov, ele variază în funcție de posibilități. De exemplu, la Cabana Postăvarul, cei care au nevoie găsesc încărcătoare pentru cele mai multe modele de biciclete electrice, pompă și scule pentru remediat probleme tehnice de bază. Scule și pompă se găsesc și la Stâna Turistică din Poiana Mică. Pe partea de cazare, Vila Daria și Bradul Chalet își pun speranța în viitoare tabere pentru mountain bikeri, pe care le-ar putea găzdui și cărora le pot pune la dispoziție spații de depozitare sigure, sistem de bike-wash și vestiare, unde se pot schimba confortabil.
O zi clasică de dat în zona Brașovului se încheie tot timpul jos în centru, la Aftăr Stube, pe Alecu Russo, unde se găsește probabil cea mai frumoasă terasă din oraș. Este locul aproape oficial de stat la bere pentru orice mountain bikeri, iar localul îi primește pe aceștia cu acces liber pe terasă, rasteluri de biciclete și chiar și oferte speciale din meniu, numai pentru bicicliști. Bike friendliness at its best! Alt loc care atrage bicicliștii în mod natural este grădina de la Manna Manna, de pe Victor Babeș. Pe lângă meniul unanim apreciat, riderii pot apela la service-ul de biciclete Fixelli, care funcționează în aceeași incintă, și eventual se pot bucura de o bere bună IPA Fixelli, făcută de bicicliști pentru bicicliști.
De ce bicicletă am nevoie, ca să mă dau în Poiana Brașov?
Cei care vin să se dea pe traseele din bike park sunt cel mai bine deserviți de o bicicletă de freeride sau de downhill, full-suspension, cu cursă de 160-200 mm față/spate, frâne pe disc hidraulice puternice, cu patru pistoane și piese solide în general. Aceste biciclete sunt făcute mai mult pentru dat la vale, sunt ceva mai grele și nu este prea plăcut să urci cu ele. Fiindcă de cele mai multe ori nici nu este nevoie. Modele relevante: Mondraker Superfoxy, Specialized Demo, Mondraker Summum, Trek Session, Cube Two15, Scott Gambler.
Riderii care vin să exploreze potecile nemarcate, să se dea în bike park, dar și să dea o pedală spre o potecă faină, dacă este nevoie, vor alege cel mai probabil o bicicletă de all-mountain sau enduro, tot full-suspension, dar cu cursă de 130-160 mm. Acestea sunt bicicletele multitalentate, ușurele și manevrabile, cu care poți și urca fără să-ți scuipi plămânii, dar care îți și bucură inima când începi să cobori. Modele relevante: Specialized StumpJumper, Santa Cruz Megatower, Trek Slash, Mondraker Foxy, Scott Genius, Pivot Switchblade, Evil Offering.
Începătorii, care vor căuta potecile mai ușoare și poate chiar forestierele mai line, se vor orienta cel mai bine către un mountain bike hardtail, doar cu suspensie față, sau o bicicletă cu suspensie față-spate, dar entry level. Frânele pe disc hidraulice și cauciucurile cu profil cramponat serios sunt obligatorii. Regula simplă este: cu cât bicicleta este mai bună, cu atât bucuria celui care o utilizează o să fie mai mare, DAR o bicicletă bună nu poate suplini lipsa de experiență, deci atenție mare! Modele relevante: Cube Aim, Cross GRX9, GT Avalanche Comp, Specialized Rockhopper, Marin Bobcat Trail, Polygon Xtrada, Rockrider ST540, Polygon Siskiu D5.
De unde închiriez o bicicletă? Cine-mi arată pe unde să mă dau?
Pentru cele mai bune experiențe, apelați întotdeauna la ture cu ghizi cu experiență!
Ture ghidate și biciclete de închiriat:
Backcountry România: 0766 434 983 / ride@backcountry.ro
Massif Experience: 0758 439 709 / massif.experience@gmail.com
Bikexplore: 0755 69 68 75 / hello@bikexplore.ro
Bike4Rent: 0762 205 444 / info@bike4rent.ro
E-Zimbru: 0745 759 593 / ezimbrubv@gmail.com
EBike24.ro: 0721 537 902 / ebike24.ro@gmail.com
Royal Compass: +40 744 576 607 / office@royalcompass.ro
Biciclete de închiriat:
Alpin Bike Center: 0727 210 777 / info@alpinbikecenter.ro
Club Rossignol: 0722 222 314 / club@rossignol.ro
Ce evenimente de MTB au loc anul acesta în Poiana Brașov?
Sezonul competițional este și el din ce în ce mai bogat. Anul acesta în Brașov și Poiana Brașov au loc următoarele evenimente de mountain biking:
Up To Postăvaru 2023: 22-23 iulie – multiple curse de mountain bike cross-country, biciclete electrice și Campionat Național de Downhill
Teleferic Challenge 2023: 29 iulie – maraton de mountain bike cu un singur traseu
Electric – On The Rocks: 17 septembrie – concurs de biciclete electrice, pentru rideri experimentați, cu baza în Poiana Brașov
BikeRace 2023: 1 octombrie – maraton de mountain bike cu mai multe categorii și trasee de lungimi diferite
Concluzie obligatorie: zona Brașovului este foarte generoasă în ceea ce privește mountain biking-ul și se dezvoltă în continuare.
Spor la mountain biking în Poiana Brașov!
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine