Organizatorul competiției SuperKarpata Trophy 2023 va fi amendat cu 50.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu, iar cinci șoferi care participau la concurs vor primi sanțiuni curpinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Comisarii din Bihor al Gărzii Naționale de Mediu au făcut verificări în teren, în perioada 17-19 mai, în zona ariei naturale protejate Muntele Șes, în urma unei sesizări privind accesul neautorizat și distrugeri prin desfășurarea manifestării sportive SuperKarpata Trophy 2023, fără a deține avize/acorduri în acest sens.
Potrivit unui comunicat al Gărzii Naționale de Mediu, au fost constatate urme de autovehicule de teren pe pajisti, pășuni, terenuri private situate pe suprafața ariei naturale protejate, în condițiile în care administratorul ariei – Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – nu și-a dat acordul și nu a emis nici un fel de aviz pentru organizarea manifestării sportive.
„Urmare a faptelor constatate, organizatorul competiției, Müller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH din Viena, va fi sancționat cu amendă în valoare de 50.000 de lei, iar cinci șoferi austrieci, care au participat la competiția SuperKarpata Trophy, vor fi primi amenzi cuprinse între 5.000 – 10.000 de lei, pentru încălcarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice”, arată Garda Națională de Mediu.
Cei cinci șoferi au fost identificați de polițiștii din Aleșd, în zona ariei naturale protejate Muntele Șes, după ce reprezentanții Clubului sportiv geto-dacii liberi au sunat la 112 pentru a sesiza faptul că mai multe vehicule de teren au fost văzute în zone cu accesul interzis din cadrul ariei naturale protejate.
Comisarii din Bihor au transmis către IPJ Bihor o solicitare pentru demararea acțiunii de identificare a adreselor celor 5 participanți la competiție care au fost legitimați de polițiștii din Aleșd, urmând a se proceda conform legislației și procedurilor în vigoare.
„Toți cei care vor să încalce legislația de mediu din această țară trebuie să suporte consecințele faptelor lor. Prin urmare, îi avertizăm pe amatorii de <expediții turistice> off-road din țară și din străinătate că asemenea competiții care provoacă distrugerea mediului natural sunt supuse regulilor stricte ale concursurilor off-road și sunt permanent în atenția Gărzii Naționale de Mediu”, a declarat Florin Bănică, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu.
Scris de: Călin Pop
Foto: facebook/Garda Națională de Mediu
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine