Kaiserkrone – Circuitul de drumeție din jurul masivului Wilder Kaiser

Wilder Kaiser este unul dintre masivele emblematice ale Tirolului austriac, declamându-și de departe prezența și identitatea prin verticalitatea albă a pereților calcaroși ce sparg verdele calm al văilor ce îl înconjoară. 

Traseul de drumeție Kaiserkrone înconjoară în cinci zile masivul Wilder Kaiser, fiind un traseu de dificultate medie, care necesită o oarecare experiență în drumeția pe teren montan, fără a necesita totuși cunoștințe de alpinism. Practicabil între lunile iunie și octombrie – în funcție de condițiile meteo – traseul unduiește în jurul impresionaților pinteni de stâncă, alternând porțiuni de potecă și pădure cu porțiuni stâncoase și drumuri pastorale. Nefiind un traseu ”de angajament”, care să acceseze zone extrem de izolate, Kaiserkrone saltă din cabană în refugiu și din restaurant în cabană, oferind câte ceva pentru fiecare – de la romantici și gurmanzi, la cățărători și alergători.

Circuitul începe în parcarea din Going, unde se poate lăsa gratuit mașina, iar un autobuz te urcă ultimii kilometri până la Huttling. De aici începe cu o urcare pe drum forestier, care se transformă apoi în potecă ce urcă prin pădure, trecând pe lângă cascada Siegenbach. Pe întreaga sa lungime, traseul Kaiserkrone este marcat cu indicatoare dedicate. După circa 500 de metri verticali de urcare, apare cabana Obere Regalm, unde se poate lua și masa. De aici,  poteca panoramică urcă în continuare spre vârful Brennender Palven (1572m), cu vederi spectaculoase spre masivul Wilder Kaiser și munții Hohe Tauern. Poteca începe apoi să coboare spre cabana Gaudeamus – posibil prim popas de o noapte. Însă, pentru cei care continuă, următoarea oră și jumătate este o încântare presărată cu emoții – urcând abrupt pe stâncă, cu porțiuni asigurate cu trepte metalice și lanțuri – unde e nevoie de pași siguri și experiență pe munte. Priveliștile răsplătesc însă din plin efortul, iar popasul primei nopți apare sub forma cabanei Gruttenhutte, cu o superbă terasă panoramică și vederi spre vedeta masivului – vârful Ellmauer Halt, de 2344m – și spre faimosul Grossglockner.

A doua zi poartă drumeții înapoi spre vale, într-o lungă peregrinare pe poteci panoramice, pajiști pastorale și păduri de pin. Singura cabană de pe traseu – Hochalm, 1257m – servește doar băuturi, însă dacă ai noroc, gazdele Maridi și Peter te vor încânta cu câteva acorduri de harpă în pridvorul cabanei. Coborârea continuă spre azuriul lacului Hintersteiner See, lângă care există mai multe pensiuni pentru cea de-a doua noapte a circuitului.

A treia zi este cea mai solicitantă a turului, urcând circa 1600 de metri verticali pe o distanță de circa 16 kilometri. Prima urcare a zilei se face pe drumul forestier spre cabana Walleralm, de unde se poate face opțional o incursiune spre vârful Kreuzbichl, cu vederi largi spre valea Innului. Urcarea continuă apoi pe o potecă ce traversează pajiști alpine spre vârful Hochegg, de unde se coboară ușurel spre cabana Kaindlhutte. Poteca  traversează apoi câteva văi cu porțiuni abrupte, însă este bine amenajată și asigurată în zonele dificile. Punctul final al coborârii este cabana Anton-Karg (829m), de unde începe și urcarea finală. Aceasta trece pe lângă cabana Hans-Berger, de unde urcușul pe potecă se asprește pe măsură ce ne apropiem de fețele Totenkirchl și Fleischbank, repere ferme pe harta cățărătorilor. Aici se încheie a treia zi de drumeție, la cabana Stripsenjochlhaus (1577m).

Traseul celei de-a patra zile începe cu o super potecă panoramică pe creasta muntelui Stripsenkopf (1807m), cu vederi impunătoare spre versanții stâncoși ai masivului Wilder Kaiser. După o scurtă coborâre, poteca urcă spre un nou vârf extrem de spectaculos – vârful Feldberg (1813m). De aici, poteca coboară peste pajiști și prin păduri, spre rezervația naturală din valea Kaiserbachtal, de unde ajungem în Griesenau sau chiar în Gasteig, unde se poate înnopta la pensiune. 

Ultima etapă a circuitului Kaiserkrone oferă priveliști spectaculoase spre vârful Maukspitze și începe cu o urcare pe drum forestier din Gasteig spre Niederkaiserkamm, care traversează păduri și pajiști, trecând pe lângă mai multe cabane. Se continuă apoi pe potecă spre Kaiseralmen, ajungând la punctul de belvedere Ursulablick, de unde se pot admira Kitzbuhel Alps. Apoi poteca urcă și coboară, având câteva zone expuse asigurate cu cabluri și trepte, ajungând apoi în pădure și pe pajiști cu vederi spectaculoase spre vârfurile Akerlspitze și Maukspitze. Ultima porțiune a coborârii ne conduce la Graspoint-Nideralm și la punctul de pornire din Going.

Circuitul Kaiserkrone oferă confortul și versatilitatea unei drumeții adaptabile în funcție de preferințe printr-o zonă accesibilă și bine dezvoltată turistic, oferind totodată provocări și priveliști care să scoată nițel din zona de confort și să încânte deopotrivă orice drumeț.

Scris de: Iancu Verdeș

Sursa foto: www.wilderkaiser.info/

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine