Cursa de ciclism prin satele săsești din Transilvania are loc în 13 august

Cursa de ciclism prin satele săsești din Transilvania are loc în 13 august. Startul Transilvania Bike Trails Race se dă la Saschiz, în județul Mureș. Mai sunt puține zile pentru înscrieri, și nici locuri nu mai sunt multe disponibile, spun organizatorii.

Cursa de ciclism prin satele săsești din Transilvania

Transilvania Bike Trails Race ajunge în 2023 la a noua ediție. Startul concursului de ciclism se dă în 13 august în Saschiz.

Înscrieri se mai pot face până înaintea concursului aici. Organizatorii anunță că sunt disponibile circa 1.200 de locuri, dar că deja s-au înscrie peste 940 de participanți.

Anul trecut, la competiție au participat 1.000 de cicliști, dar cea mai mare participare, de 1.300 de rideri, s-a înregistrat înainte de pandemie.

Concursul se va desfășura pe trei trasee

Traseul scurt, de 24 de kilometri, recomandat familiilor și copiilor, trece printr-o singura fortificație, pe la Cloașterf, unde este și punctul de alimentare.

Traseul mediu, de 42 de kilometri, este mai complex, se trece prin mai multe sate și prin mai multe biserici fortificate (Meșendorf, Criț, Cloașterf, Saschiz).

Traseul lung, de 77 de kilometri, care este și etapă în Cupa României, parcurge cam toată zona satelor săsești revigorate. Traseul trece și prin Viscri și prin biserica fortificată de la Bunești.

„Încă mai cosntruim la ele, încercăm să le întreținem în fiecare an. Sunt aproape 100 de kilometri de trasee, e o rețea unică în România, nu mai există trasee pietruite pe distanțe așa mari”, a declarat, pentru Ski&Outdoor Magazine, Daniel Sărdan, organizator.

Ceremonie de… încoronare

Cei mai mulți participanți sunt an de an din România, dar există concurenți și din Bulgaria, Moldova, Ungaria și alte țări din jurul României.

„Avem un participant care vine din Norvegia, vine an de an încă de la prima ediție, și își mai aduce și prietenii”, spune Daniel Sărdan.

Premierea la traseul lung, atât la masculin, cât și la feminin, aduce cu o încoronare. Concurentul clasat pe locul întâi primește un coif medieval, iar câștigătoarea un Borten, un accesoriu săsesc purtat pe cap de fetele tinere.

Toți participanții vor primi însă medalii care au înscrise semnele satelor prin care trece competiția.

„E un înrreg studiu grafic pentru că fiecare medalie e inspirată din însemnele vecinătăților care trăiau aici în zonă. Oamenii comunicau cumva prin aceste însemne, își trimiteau vești. În momentul în care semnul se întorcea la cel care a trimis vestea însemna că toată lumea, toată comunitatea a aflat vestea, că trebuie să meargă la fân, să construiască o casă… Cumva promovăm și tradițiile locale și modul de viață bazat pe comunitate, pe sprijin reciproc”, mai spune Daniel Sărdan.

Anul trecut, competiția a fost câștigată de Ede Molnar și de Suzi Hilbert. Detalii, aici.

Concurs transformat în festival

Concursul organizat de Clubul Sportiv NoMad și Fundația Adept Transilvania a ajuns la ediția a noua. Anterior, mai fuseseră organizate două ediții pentru copii, ocazie cu care au fost inaugurate traseele din zonă.

„Noi la început am dat startul din Viscri, după care concursul a crescut, Viscri era destul de mic, și n-am vrut să-l sufocăm cu un eveniment așa mare, cu mașini, cu participanți, și cazările erau insuficiente. În al doilea sau al treilea an ne-am mutat în Criț, și din Criț ne-am mutat în Saschiz. Aici am găsit o piață mai mare pentru start și am reușit să facem și un camping. Acesta are aproape 100 de corturi, pensiunile din zonă nu puteau face față”, a explicat reprezentantul organizatorilor.

De altfel, scopul competiției este de dezvoltare a turismului local.

În jurul concursului de ciclism s-au dezvoltat și alte activități care au transformat Transilvania Bike Trails Race într-un adevărat festival, care ține din 9 până în 15 august.

Sunt organizate evenimente culturale, concerte, momente culinare, demonstrații ale meșterilor populari, vizite la fortificațiile medievale din zonă.

Are loc, de asemenea, o școală de mountain bike pentru copii. Tot pentru copii sunt organizate și două tabere. Implicarea în comunitate crește de la an la an.

„Ca noutate, anul acesta o să încercăm să integrăm și copiii din satele în care se desfășoară concursul. Ei au făcut o echipă ce copii care vor să participe. Îi ajutăm cu înscrierea, cu școala gratuită, cu echipamente. Unora le dăm și biciclete de împrumut ca să participe și ei la concurs”, adaugă Daniel Sărdan.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Transilvania Bike Trails Race

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine