Petiție pentru salvarea vechilor cabane montane

Comunitatea Declic a lansat o petiție adresată Ministerului Culturii pentru salvarea vechilor cabane montane, după ce s-a început demolarea cabanei Valea Sâmbetei.

Inițiatorii petiției îi cer ministrului Culturii, Raluca Turcan, să facă o evaluare de urgență a tuturor cabanelor montane istorice și să le protejeze lor prin includerea în Lista monumentelor istorice.

„Cabana Valea Sâmbetei, una dintre cele mai cunoscute din munții României, a fost parțial demolată. S-a întâmplat asta pentru că, în acest moment, nimic nu protejează vechile cabane turistice din munții României. Proprietarii au decis că această cabană era <prea mucegăită și cu igrasie>. Au făcut un proiect nou de cabană, iar pe cea veche au decis să o pună la pământ. Cabana Valea Sâmbetei face parte din șirul cabanelor construite în munții României începând cu 1890. Multe dintre acestea au fost deja parțial distruse de lucrări inadecvate de renovare. Unele au fost chiar demolate”, se arată în petiție.

Conform documentului, includerea unei clădiri în lista monumentelor istorice reprezintă certificarea unei valori culturale deosebite și oferă un grad de protecție ridicat pentru acel imobil. Orice intervenție asupra clădirii se va face doar cu avizul specialiștilor, iar demolarea sau renovarea precară a clădirilor va fi, astfel, evitată.

Petiția poate fi semnată aici.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Declic

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine