Materiale inovative ce vor revoluționa industria echipamentelor outdoor

sursa: FB / PrimaLoft

Tendința actuală generală în ceea ce privește domeniul outdoor este de a produce țesături și echipamente cât mai tehnice, cu proprietăți uimitoare, dar cu impact minim asupra mediului în tot ceea ce înseamnă procesul de fabricație. 14 branduri din întreaga lume au lansat la ISPO Munich, pentru prima dată, produse cu tehnologia unică de fibre biodegradabile în colecția toamnă-iarnă 2020.

Dar au fost și alte tehnologii inovative care ne-au atras atenția la celebrul târg bavarez.

1. PrimaLoft Bio dezvoltă o tehnologie revoluționară

PrimaLoft, expertul în soluții avansate de tehnologie a materialelor, a introdus PrimaLoft Bio, prima țesătură sintetică biodegradabilă, complet reciclată, care lasă fibrele să se descompună într-un ritm foarte accelerat. Este o descoperire revoluționară care oferă un nivel de performanță și durabilitate ce nu a putut fi atins până acum, reducând drastic cantitatea de plastic din natură și din oceane.

În condiții de testare accelerată, fibrele PrimaLoft Bio ating o biodegradare aproape completă în mai puțin de doi ani, în timp ce poliesterul standard rămâne aproape intact in timp. Testele independente au arătat, de asemenea, că în urma procesului de degradare, solul nu conține plastic și rămâne perfect utilizabil pentru creșterea plantelor. PrimaLoft Bio aduce o nouă abordare a sustenabilității, fără a compromite performanța și confortul pe parcursul ciclului de viață pe care îl are îmbrăcămintea.

Fibrele PrimaLoft Bio se descompun într-un ritm foarte accelerat în depozitele de deșeuri, dar și în oceane, deoarece au fost optimizate pentru a fi mai atractive pentru microbii care apar în mod natural în mediile specifice. Acești microbi permit ca țesătura să revină la elemente naturale: apă, CO2, metan, biomasă și humus – o componentă obișnuită, naturală a solului.

2. Cordura Fabrics – Performanță de durată pentru utilizare multisezonieră

Cordura pornește de la premisa că sustenabilitatea începe cu produsele care tind să dureze mai mult și, prin urmare, trebuie să fie înlocuite mai rar, ceea ce creează mai puține  articole pe piață care, în cele din urmă, produc deșeuri asociate.

Cu un portofoliu larg de soluții multifuncționale pentru mediul urban, care este în creștere, cât și pentru comunitatea sportivă activă, produsele Cordura sunt concepute pentru a inspira și a face să dureze.

Cere mai mult de la ceea ce porți

Accentul este pus pe soluții durabile care permit proiectanților să creeze produse  responsabile, solicitate la ora actuală de consumatorii fideli.

Țesăturile Cordura sunt puternice și versatile, dezvoltate pentru a supraviețui în unele dintre cele mai dure provocări și pentru a proteja împotriva picăturilor de ploaie, a scufundărilor și a abraziunilor.

Aceste țesături premiate – ISPO TEXTRENDS – au ca scop atingerea unei multifuncționalități cerute în ultima vreme din ce în ce mai mult pe piață.

Țesăturile viitorului sunt cele care combină rezistența, confortul și performanța în arena urbană, dar și în aer liber. Ca brand, Cordura a dedicat mult timp   cercetării obiceiurilor consumatorilor și a descoperit că țesăturile tricotate care pot fi purtate oriunde și oricând sunt foarte râvnite.

Tricoturile Cordura 4Ever oferă soluții de performanță de lungă durată pentru glugi, jambiere și alte tipuri de îmbrăcăminte sport, concepută atât pentru condiții extreme, cât și pentru provocări cotidiene.

Durabilitatea sporită, combinată cu tratamente de fabricare, le fac excepțional de confortabile și practice pentru activități de anduranță precum alergarea, drumeția, alpinismul și multe altele.

Colaborarea pentru inovație

Brandul INVISTA CordurașiDuPont Tate&Lyle Bio Products colaborează pentru a crea țesături din generația viitoare care să aducă soluții durabile designerilor conștienți de importanța eco-îmbrăcămintei confortabile și durabile. Seria combină durabilitatea de înaltă performanță și membranele Susterra, bazate pe material bio, contribuind în același timp la reducerea impactului asupra mediului.

3. POLARTEC POWER AIR: mai multă căldură, mai puțin material

În 2019, Polartec Power Air a revoluționat industria textilă datorită capacității sale de a utiliza cu până la 80% mai puține micro-fibre în comparație cu alte țesături stratificate. Tehnologia unică combină două straturi într-un material  din tricot, care încapsulează aerul și fibrele în mici compartimente. Ca rezultat, Power Air este o țesătură extrem de robustă, caldă, respirabilă și confortabilă, care marchează un punct de reper în reducerea impactului negativ cauzat de microplastice asupra mediului.

Pentru 2020, categoria de produse Air este îmbunătățită cu o nouă versiune ușoară, care este tricotată dintr-un singur fir format din 73% conținut de plastic reciclat. Pe lângă conținutul său de PCR, țesătura 100% poliester este, de asemenea, complet reciclabilă și certificată Bluesign.

Mono Air Houdi by Houdini

Odată cu noul Mono Air Houdi, Houdini și-a prezentat celebrul Houdi într-o versiune ușoară a Polartec Power Air la ISPO 2020. Mono Air Houdi poate fi purtat tot anul. Suprafața cu frecare scăzută o face perfectă pentru stratificare iarna, în timp ce respirabilitatea o face o piesă excelentă în timpul unei seri de vară răcoroase.

 Cu o formă potrivită și subțire, un capișon cu guler înalt și mânecile extinse cu bucle pentru degetul mare, Mono Air Houdi este o piesă excelentă pentru orice activitate și va deveni cu siguranță următorul articol vestimentar preferat de multă lume. Este opțiunea ideală pentru orice iubitor de sport în aer liber.

4. GORE-TEX PRO

Nou reper pentru îmbrăcăminte impermeabilă și respirabilă, pentru utilizări   extreme

De când a fost introdusă pentru prima dată, categoria de țesături GORE-TEX PRO a împins continuu limitele îmbrăcămintei rezistente la apă, construită pentru a oferi cea mai robustă protecție pentru condiții și activități meteorologice extreme și de lungă durată.

Începând cu toamna anului 2020, marca GORE-TEX va oferi trei tipuri diferite de țesături rezistente la apă în tehnologia sa de produs GORE-TEX PRO, fiecare optimizată pentru diferite tipuri de perfomanță.

GORE-TEX PRO – cea mai robustă tehnologie

Această nouă țesătură GORE-TEX PRO este cea mai robustă țesătură GORE-TEX realizată vreodată în categoria sporturilor de munte. Nivelul extrem de rezistență este obținut printr-un sistem cu 3 straturi folosind o nouă tehnologie cu membrană și un suport Micro Grid robust, într-o nouă versiune  de aplicare.

Design excelent pentru diverse activități în aer liber

Brandurile se pot optimiza la un nivel mult mai ridicat pentru diferite tipuri de performanță și diverse tipuri de activități în aceeași piesă de îmbrăcăminte sau alegând tehnologia care se potrivește cel mai bine utilizării finale preconizate.

Jacheta Arc’teryx Alpha SV nu compromite rezistența și încorporează cea mai robustă tehnologie GORE-TEX PRO.  

Pe de altă parte, Rab fabrică jacheta Muztag din cel mai ușor și mai respirabil material din linia GORE-TEX PRO. Un allrounder extrem, care este foarte ușor și suficient de robust pentru a câștiga atributul PRO.

De asemenea, Haglofs combină toate cele trei tehnologii GORE-TEX PRO în geaca Roc Nordic. Libertatea de mișcare îndeplinește cea mai ridicată respirabilitate și are rezistență maximă.

Produsele GORE-TEX INFINIUM

Jacheta GORE-TEX INFINIUM  cu windstopper pentru alergătorul de iarnă

Tehnologiile impermeabile GORE-TEX aplică întotdeauna sloganul „Garantat pentru a vă menține uscat”, valabil acum și pentru îmbrăcămintea nepermeabilă a mărcii GORE-TEX INFINIUM cu sigla albă. Un strat complet GORE-TEX INFINIUM WINDSTOPPER este plasat în interiorul jachetei. Această căptușeală este rezistentă la vânt, incredibil de ușoară (24 g/mp) și extrem de respirabilă. Transpirația abundentă nu poate deteriora stratul de izolare. Jacheta ușoară, rezistentă la vânt, fină, strălucitoare și elegantă, menține alergătorii calzi și uscați, chiar și atunci când transpiră puternic sau vremea se înrăutățește. Acest produs inovativ a convins juriul de la ISPO AWARD 2020 să-i acorde Medalia de Aur la categoria articolelor pentru alergare.

Mănușile stretch obținute cu tehnologia INFINIUM GORE-TEX 

Oferind tactilitate și aderență, indiferent de aventura aleasă, această mănușă GORE-TEX INFINIUM se va mula perfect pe mână. Tehnologia folosește o combinație de formă 3D preformată obținută printr-un proces de modelare termore, împreună cu țesături întinse și mai puține cusături, pentru a îmbunătăți atât forma, cât și tactilitatea. Datorită proiectului unic și a procesului de fabricație, rezultă cu 30% mai puține cusături. Mărcile care comercializează acest tip de mănuși sunt  ESKA, ZIENER, ZANIER, ROSSIGNOL, LEKI, SNOWLIFE și REUSCH.

5. NOUTĂȚI de la Schoeller Textiles, Elveția: sezonul de iarnă Schoeller 2021-2022 este dedicat FICȚIUNII REALE

În acest caz, REAL înseamnă o responsabilitate reală și o durabilitate cu o inovație adevărată, iar FICTION reprezintă viitorul, aventurile și visele magice. În termeni reali, pentru Schoeller aceasta înseamnă: țesături de lungă durată, super confortabile și extrem de tehnologice care oferă funcții neașteptate și tehnologie durabilă.  

Datorită țesăturii ușoare, cu trei straturi, din poliamidă, cu formula WB, Schoeller oferă rezultate mai ridicate, mai avansate și mai bune pentru alpinism sau sporturi de iarnă. Textilele sunt rezistente la abraziune, dar sunt și funcționale, oferind în același timp un sentiment incredibil de confortabil și plăcut.

6. I.S.T: Industrial Summit Technology – Materiale inovatoare care ne schimbă viața

Fidel motto-ului „Inventarea tehnologiilor pe care nu le poate copia nimeni”, producătorul japonez de materiale I.S.T. Corporation și-a prezentat inovațiile la ISPO Munich 2020: noi variante de fire Karl Karl și super-fibra IMIDETEX.

Cu firele sale ce folosesc tehnologia patentată de filare KARL KARL, I.S.T. demonstrează posibilitatea de a oferi fire funcționale pentru îmbrăcăminte atletică și jachete care arată și seamănă cu lâna adevărată. Fibra de înaltă tehnologie IMIDETEX prezintă rezistență la tracțiune deosebit de ridicată și rezistență la temperatură, proprietăți care fac sporturile în aer liber și activitățile outdoor mai sigure și chiar mai atractive.

Perfectă pentru sportul în aer liber, noua super-fibră IMIDETEX

În locurile cu temperaturi cuprinse între -121 grade și +121 grade Celsius și unde predomină radiațiile ultraviolete UV, poliamida este materialul sintetic care poate rezista nedeteriorat în aceste condiții  extreme. Este exact acest material din care I.S.T. Corporation a dezvoltat super-fibra IMIDETEX. Are o rezistență la tracțiune extrem de ridicată similară cu Kevlar și, de asemenea, convinge prin elasticitate ridicată, rezistență la căldură extremă (până la 350 de grade Celsius) și absorbție scăzută a apei, precum și rezistență remarcabilă la UV. Aceste proprietăți oferă posibilități nelimitate de îmbunătățire a echipamentului sportiv, dar și a calității vieții atleților.

Indiferent dacă urcați pe vârful Mont Blanc, schiați sau navigați în întreaga lume, IMIDETEX este fibra de înaltă tehnologie care asigură echipamente mai bune și mai sigure.

Aspecte noi ale tehnologiei de filare a firelor KARL KARL

Brandul KARL KARL este deja cunoscut în lumea sportului. Premiul Capilene Air din Patagonia este doar un exemplu care-i atestă notorietatea. La ISPO 2020, I.S.T. Corporation a prezentat noi modele de fire Karl Karl rezistente la uzură și folosite la jachetele de atletism.

Karl Karl este tehnologia patentată de filare pentru a produce fire ultra-ușoare, moi și termoizolante. Aceasta permite introducerea tendințelor inovatoare în producția de textile revoluționare.

De această dată, I.S.T. a reușit să ofere firelor Karl chiar și mai multă eleganță: fire care arată și se simt ca lâna adevărată, dar sunt confecționate 100% din fire de poliester reciclat și, prin urmare, sunt extrem de elastice.  

Dar cum sunt făcute firele Karl? Brevetul tehnologiei Karl Karl de la I.S.T. este o metodă de filare care combină un miez de fire cu un alt fir. Întinzând extrem de mult structura firelor în sine, permite materialului să fie ușor și totuși termoizolant – două proprietăți care sunt de fapt contradictorii. Lână, bumbac, mătase, poliester sau nylon: opțiunile pentru combinarea diferitelor materiale sunt infinite. Pe scurt: materialele Karl Karl produse de I.S.T. oferă nenumărate posibilități pentru un design complex și sportiv de înaltă calitate.

Află mai multe despre noile tehnologii și cele mai bune echipamente pentru sporturile de iarnă și activitățile outdoor din revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Dan Izvoreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *