Totul despre taberele de schi. Primii “pași” pe schi la Straja

Într-un an în care fiecare caută variante de petrecere a timpului liber în natură și în țară, taberele de schi au devenit la mare căutare. Sunt însă foarte multe întrebări legate de modul în care sunt organizare și de condițiile de siguranță asigurate. Pentru a face puțină lumina, am stat de vorbă cu Marius Fodoran, fondatorul taberelor de schi și a școlii de schi și snowboard Straja. Din dragoste pentru munte și copii, acesta a inițiat taberele de iarnă și multe proiecte frumoasă care promovează sporturile de iarnă, în minunata stațiune Straja.

Marius Fodoran

SKI Magazine: Ce măsuri ați luat în legătura cu COVID-19 pentru taberele de schi organizate în noul an?

Marius Fodoran: Sunt mai multe măsuri pe care le-am luat pentre siguranța participanților:

1. Pensiunea va funcționa cu circuit închis, astfel la proprietate vor avea acces numai participanții din tabere.

2. La sosire, oaspeților, dar și angajaților li se va lua temperatura. Dacă aceasta depășește 37.3⁰C nu li se va permite accesul în unitate. Participanții trebuie să prezinte o adeverință de la medicul de familie în care să fie specificat că nu sunt în evidență cu boli cronice transmisibile.

3. Se va respecta numărul maxim autorizat de locuri în pensiune. Ba mai mult, în fiecare cameră va fi lasat cel puțin un loc liber!

4. În zonele comune veți găsi dezinfectant și măști oferite gratuit. Toate zonele comune vor fi dezinfectate de cel puțin 3 ori pe zi.

5. Participanții din tabere au program de igienă și de făcut ordine în camere bine stabilit.Participanții din tabere au program de igienă și de făcut ordine în camere bine stabilit.

6. Participanții vor fi instruiți să respecte măsurile de protecție și autoprotecție împotriva Covid 19. Vor fi afișate la vedere regulamente cu măsurile recomandate, iar instructorii se vor asigura în permanență că sunt respectate.

7. Participanții vor evita contactul fizic și vor păstra o distanță corespunzătoare față de colegii lor în timpul activităților.

8. Vor fi oferite gratuit bandane personalizate ce pot acoperi la nevoie gura și nasul în timpul activităților și nu numai.

Menționăm că vom ține legătura cu autoritățile pentru a fi la curent cu noutățiile ce țin de starea de alertă și pentru a ne asigura că îndeplinim toate măsurile legale. Taberele noastre promovează în primul rând sănătatea.

SKI Magazine: Ce activități vor face copiii în taberele care urmează să le organizați?

Marius Fodoran: În primul rând copii beneficiază de aproximativ 5 ore de schi pe zi cu o pauză în ziua de mijloc a taberei în care le propunem următoarele activități de relaxare: vom face o plimbare prin stațiune cu destinația Schitul Straja și Crucea Eroilor și vom merge la tubing cu colace pe pârtia specială de pe Complex Baloo unde avem și banda transportoare. Avem o oră de liniște și o oră de igienă, activități zilnice, precum și activități de seară precum seară de film, muzică live și seara talentelor, jocul preferat de copii în toate aceste tabere unde fiecare încearcă să convingă juriul că se pricepe cel mai mult la talentul personal.

SKI Magazine: Cum decurg lecțiile la nivelul Școlii de Schi și Snowboard Straja?

Marius Fodoran: Avem zilnic cereri și le oferim oamenilor pachete, nu doar ore individuale. Având în vedere că în stațiunea Straja sunt cei mai mulți turiști la ora actuală în România, cererile școlii sunt foarte mari. Avem amenajată pârtia Baloo pentru începători care dispune de un covor rulant pentru urcare, aici învățând copiii și adulții începători, și ne extindem cursurile chiar și pe pârtia Canal, una din cele mai grele. Avem un munte întreg și profităm din plin de ceea ce oferă el. Orele cu cei avansați se țin în partea superioară a stațiunii, dar sunt chiar și copii care învață repede pe Baloo și instructorii școlii de schi și snowboard Straja îi duc pe celelalte părții.

SKI Magazine: Ce sfaturi aveți pentru pentru începătorii care vin la schi?

Marius Fodoran: Noi spunem că intervalul 7 şi 30 ani, orice moment este bun pentru a începe. Primul lucru: este bine sa știm cum să stăm pe schiuri, cum ne încălțăm cu ele, cu clăparii, să alegem echipamentul potrivit și să știm cum să cădem. Practic, monitorii școlii de schi îi învață pe cursanți torul, de la zero, pe o pârtie plată. Le recomand începătorilor să vină echipați corespunzător la munte, având în vedere vremea imprevizibilă. Ar fi bine să se intereseze care este starea pârtiilor, în ce condiții se schiază, ce pârtii sunt deschise, care este starea vremii, care sunt costurile.

Pentru propria siguranță şi a celorlalți de pe pârtie trebuie să respectați anumite reguli:

  • pe pârtie întotdeauna trebuie să fiţi atenţi la cel din faţa voastră!
  • nu va opriți pe mijlocul pârtiei să vă aranjaţi hainele, ci întotdeauna pe margine;
  • la intersecţia dintre pârtii, reduceţi treptat viteaza şi fiţi atenţi la ceilalţi schiori;
  • dacă gasiti pe pârtie mănuşi, căciuli, beţe sau alte obiecte, puneţi-le pe marginea pârtiei sau duceţi-le la baza pârtiei la responsabilul cu instalaţiile;
  • nu aruncaţi nimic de pe telescaun;
  • nu vă înghesuiţi la instalaţiile din statiune;
  • nu faceţi “piruete” cu schiurile în spate.

Și, bineînțeles, vizitați Școala de schi și snowboard Straja!

Mai multe detalii despre taberele de schi de la Straja și calendarul lor, aici.

Citește despre regăsirea muntelui și schiul de tură, aici.

Interviu realizat de Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *