CugiRace – probabil cel mai bun început în ale ultramaratoanelor

Foarte mulți dintre cei care s-au apucat de alergarea montană își doresc, la un moment dat, să facă un ultramaraton. Așa cum am început cu distanțe scurte și ne-am dus încet, încet spre maraton (majoritatea dintre noi) tot așa ne gândim să încercăm un ultra. Dar ultramaratonul sperie pe multă lume. Nu e vorba de distanță lungă, este vorba și de multă diferență de nivel, adică multă și grea urcare. Nu e vorba doar despre un “zid”, la ultra există mai multe “ziduri” de trecut și de multe ori dificultatea traseului vine și din gestionarea acestor momente critice. 

Ei, la CugiRace organizatorii au pregătit un traseu de ultramaraton tare fain și perfect pentru a face tranziția de la maratoane montane la ultramaratoane montane.

Traseul are o lungime de 65 kilometri cu o diferența de nivel pozitivă de 3200m. Dacă te uiți pe profilul cursei poți observă că urcările principale sunt în prima jumătate a traseului, nu foarte abrupte dar constante, a două jumătate a traseului fiind constituită dintr-o linie descendența până la linia de finish – Poiana cu Goruni. Frumusețea acestei poieni, combinată cu surprizele pregătite de organizatori te vor provoca să te grăbești. Timpul limita de parcurgere a acestui traseu este de 13 ore, asta înseamnă o viteză medie pe ora de 5 kilometri. 

V-am spus că este excelent pentru cei care doresc să încerce primul ultramaraton dar este o provocare bună și pentru cei care deja au experiență în ale alergării de lungă distanță. Sezonul de vara a fost plin de competiții, urmează un sezon de toamna cu trasee lungi și grele, un ultra de 65 este perfect pentru atleți care preferă anduranță.

Pădure, creastă, poieni, cătune, dealuri, vai, vârfuri montane, traseul de ultra de la CugiRace ne prezintă o multitudine de frumuseți naturale și forme de relief, conformația rutei permițându-ne să le admirăm, nu doar să le parcurgem și să le bifăm pe harta.

Organizatorii au pregătit cinci puncte de alimentare și hidratare și un punct de control pe vârful Lupșa, de unde o să avem și live timing de la time-it. Întrebat, coordonatorul echipei de organizare Soveresan Andrei ne-a spus că cel mai dificil punct va fi urcarea pe Vârful Lupșa. Dar nu uitați, un ultra ne provoacă să depășim mai multe puncte/zone dificile. Sunt foarte curios de poveștile de după – Vârful Lupșa, Vârful Față Bătrână, kilometru 45, ultimul kilometru – care vor fi “zidurile noastre”.

Oricum, multă vorbărie, alergare puțină. Eu vă propun să vă înscrieți la CugiRace, la ultramaraton (mai sunt doar câteva zile) să va bucurați de traseu și de lucrurile faine ce se întâmplă în jurul acestui eveniment și după să ne scrieți pe pagină noastră skiandoutdoormagazine părerile și impresiile voastre.

Înscrieri și multe amănunte despre CugiRace găsiți pe cugirace.ro/ și facebook.com/cugirace. Și să nu uit, pe 22, începând cu ora 09.00, suntem așteptați la recunoașterea traseelor de semi, cros și cursa scurtă. Suntem așteptați în Poiana cu Goruni așa că avem o ocazie bună să ne alegem locul , în poiana,  unde ne vom odihni picioarele după ce ne-am bucurat de alergare.

Scris de Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *