Gabriel Băicuș a renunțat la expediția pe K2

Alpinistul român Gabriel Băicuș a renunțat la expediția pe vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume, din cauza unor probleme de sănătate.

„Salutare tuturor! Din cauza unor probleme de sănătate sunt nevoit să renunț la expediție. Voi reveni cu vești când voi avea semnal. Mulțumesc tuturor”, a scris miercuri pe Facebook alpinistul.

El a plecat la mijlocul lunii iunie spre Pakistan, într-o încercare de a escalada vârful K2.

„Astăzi am urcat până în tabăra avansată unde am depozitat echipament de altitudine. Mâine odihnă. Duminică încep rotațiile de aclimatizare”, scria el în urmă cu patru zile pe rețeaua de socializare.

Gabriel Băicuș a renunțat la expediția pe K2

Expediția pe K2 face parte dintr-un proiect mai mare al lui Gabriel Băicuș, „Himalaya 148”, prin care și-a propus să escaladeze 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Citiți aici un interviu cu Gabriel Băicuș acordat Ski&Outdoor Magazine înainte de plecarea în expediție.

Horia Colibășanu este singurul român care a reușit până acum să urce pe vârful K2. S-a întâmplat în 2004, reușită considerată de mulți drept cea mai mare performanță din alpinismul românesc.

Cunoscut şi sub denumirea de „Muntele Sălbatic”, K2 are o altitudine de 8.611 metri. Gigantul este considerat de mulţi alpinişti ca fiind mai dificil de escaladat decât Everest, din punct de vedere tehnic. Terenul este mai accidentat, cu risc crescut de avalanşă şi vreme imprevizibilă. Sunt condiţii care au făcut ca pe acest vârf să ajungă de zece ori mai puţini alpinişti decât pe Everest.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Gabriel Băicuș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine