Spectacol total în ziua finalelor la Campionatul European de MTB – XCO

De când așteptam să scriu despre asta, dar mai ales să fiu de față! Iată c-am ajuns să trăiesc momentul în care România este gazda unui Campionat European de MTB și, mai ales, să avem câțiva români care să se lupte pentru premille cele mari!

Dimineața a început destul de devreme pentru mine, am ajuns la complexul Cheile Grădiștei din Fundata cu ochii umflați de somn. Stațiunea era plină de ceață după o ploaie zdravănă, iar parcarea era goală, sporind, cumva, misterul finalelor, așteptând, parcă, cursele care aveau să urmeze.

Singurele zgomote erau cele ale echipelor naționale care verificau echipamentele și are bicicliștilor care-și făceau încălzirea cu bicicleta pe role pe unde se puteau adăposti de picurii de ploaie: sub umbrele și corturi, iar unii mai inventivi chiar în balcoanele camerelor din complex. Pe măsură ce startul se apropia, vremea a adăugat un obstacol în plus: o ploaie ”mocănească” spre entuziasmul spectatorilor care așteptau adrenalină.

Prima cursă a zile a fost cea a finalei de XCO Feminin Under 23, unde sportivele au luat startul la ora 11:00 și la o temperatură sub 10 grade. Spectatorii au fost prezenți la start pentru a-i încuraja, iar mai apoi spre zonele tehnice din pădure pentru a privii abordarea sportivelor din Europa.

Finala s-a desfășurat în 6 lap-uri, fiind câștigată detașat de elvețianca Monique Halter care a terminat cursa la câteva secunde distanță de locul al doilea. Cel mai mare inamic al fetelor a fost, însă,  vremea, unele dintre ele tremurând de frig la final, în unele cazuri fiind nevoie chiar și de intervenția echipelor medicale.

Ei bine, dacă inițial credeam că pauza dintre competiții va fi una de plimbare printre standuri, spectatorii au ales să se încălzească la un ceai și să-și usuce hainele. Înainte cu 10 minute de următoarea cursă, aceștia porneau, din nou, în trombă spre linia de start.

Cea de-a doua cursă a zilei a fost a fetelor, Elite XCO mai exact unde România a avut-o ca reprezentantă pe Suzy Hilbert. Odată cu începerea probelor Elite, publicul creștea considerabil, iar atmosfera era, vorba unor spectatori, ”demnă de Eurosport”: sunet de trompete și clopoțele, strigăte de susținere și pancarte scrise de către copii destinate favoriților lor.


După mai bine de o oră, Puck Pietrese s-a impus la un minut și ceva distanță de a doua clasată și a câștigat titlul de Campioană Europeană pentru reprezentativa Țărilor de Jos.

Ultima și cea mai așteptată cursă a zile a fost cea de la Elite Masculin, unde Vlad Dascălu urma să își apere titlul de campion european chiar la el acasă, după cel câștigat anul trecut în Polonia. Vlad nu a fost singurul român care a luat startul, Ede Molnar și Roberto Burta au întregit echipa României de XCO.
La ora finalei Elite Masculin, ploaia și-a intrat în drepturi și temperatura a scăzut la 3 grade, transformând, pe alocuri ploaia în lapoviță, dar asta nu i-a oprit pe spectatorii românii să vină în număr mare spre dealurile unde se desfășura finala.

Startul a fost modest pentru cel mai titrat ciclist român din istorie, locul 18 din totalul concurenților. Împins de la spate de cel mai mare public de partea lui pe care l-a avut până acum, Vlad Dascălu s-a aflat pe locurile 12-13 în majoritatea traseului, la 1-2 minute distanță de lider. Finala masculină a fost cea mai spectaculoasă cursă a zilei, nici n-am observat cum a trecut o oră fiind captivat de rezistența și dăruirea sportivilor pe zonele tehnice, mai ales pe kickere.

Spre finalul lap-ului 6, publicul s-a îndreptat la zona de finiș, unde sportivul italian Simone Avondetto a câștigat primul său titlu de campion european la XCO și a marcat o premieră și pentru Italia la această disciplină.

Vlad Dascălu a încheiat cursa pe locul 14, dar a fost aplaudat la ”scenă deschisă” de fani, iar copiii au tăbărât pe el pentru autografe și poze imediat după final.

Festivitatea de premiere, intonarea imnurilor și mulțumirile către organizatori au marcat finalul unei zile friguroase, spectaculoase și a primulul campionat european de MTB organizat în România, daaaar o zic din nou: A MERITAT! ȘI LA MAI MARE!

 

Raul Buzilă

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine